Пішла з життя російська актриса і режисер Віра Глаголєва

18.08.2017
Пішла з життя російська актриса і режисер Віра Глаголєва

Віра Глаголєва.

Серце 61-річної Віри Глаголєвої перестало битися в одній із німецьких клінік, де актриса проходила курс лікування від онкохвороби, повідомляють російські видання.
 
З раком вона боролася вже тривалий час. Хоча сама й спростовувала чутки про свою недугу, не хотіла, аби подробиці її захворювання обговорювали публічно.
 
Через хворобу так і не розпочалися зйомки стрічки з Глаголєвою в головній ролі «Москва закохана», сама актриса, напевно, розуміючи свій стан, радила режисеру Костянтину Фаму підшукати їй заміну, але він терпляче чекав... Незавершеним залишився i фільм «Глиняна яма», зйомки якого Глаголєва розпочала в березні цього року. 
 
Віра Глаголєва належала до тих актрис, які майже не змінюються з віком. Худорлява, мов дівчинка-підліток, з незмінною зачіскою каре вона навіть у свої шістдесят iз «хвостиком» ви­глядала юною. Для кіно такі типажі — справжня знахідка.
 
Та Глаголєва останніми роками нечасто знімалася, їй більше припала до вподоби режисерська робота.
 
У кіно опинилася зовсім випадково: у 1974 році її, випускницю школи, оператор на «Мосфільмі» попросив підіграти актору на пробах стрічки «На край світу...».
 
Віра так підіграла, що отримала головну жіночу роль у фільмі. Згодом були стрічки «В четвер і більше ніколи», «Вороги», «Не стріляйте в білих лебедів», «Про тебе», «Вийти заміж за капітана», «Ніч питань» і багато інших робіт у кіно.
 
До речі, акторської освіти Глаголєва так і не здобула, що, втім, не завадило її таланту розкритися сповна. 
 
1990 року Глаголєва дебютувала як режисер стрічкою «Зламане світло», в якій йдеться про акторів, що після розпаду Радянського Союзу залишилися без роботи.
 
Але найвдалішою є її робота «Одна війна» (2010 р.), що розповідає про трагічні долі жінок, які народили дітей від німецьких окупантів.
 
Фільм відзначили нагородами більше 30 міжнародних кінофестивалів. Чимало схвальних відгуків було й про її драму «Дві жінки» (2014), зняту за твором Тургенєва, в якій зіграв британський актор Рейф Файнс. 
 
Актриса була двічі заміжньою — перший раз за режисером Родіоном Нахапетовим, якому народила двох доньок. Вдруге — за бізнесменом Кирилом Шубським, з яким теж має доньку.
 
Всі троє теж знімалися в кіно, хоча й не стали актрисами. 
 
Поховають Глаголєву в Москві 19 серпня. Зараз вирішують питання про перевезення її тіла на батьківщину.