Лише за півроку Україна експортувала до Канади більше продуктів, ніж за весь 2016 рік

15.08.2017
Угода про зону вільної торгівлі між Україною та Канадою офіційно набрала чинності 1 серпня цього року.
 
Але навіть за результатами першого півріччя 2017 року український аграрний експорт на канадський ринок виріс значною мірою.
 
Попри те, що ми поки що залишаємось нетто-імпортерами в двосторонній аграрній торгівлі з Канадою, збільшення експортного обсягу відбувається прискореними темпами.
 
За статистичними даними першого півріччя нинішнього року, експорт українських аграрних продуктів до Канади становив 5 млрд. 876 мільйона доларів США.
 
Навіть за цілий 2016 рік цей показник склав лише 4 млрд. 869 мільйона доларів. Плюсом є й те, що ключовими товарами нашого експорту стали перероблені харчові продукти: олія, соки.
 
Також значним попитом користувався мед.
 
Із моменту набуття чинності Угоди про ЗВТ країни отримали більше можливостей для поглиблення торговельних та інвестиційних відносин.
 
А щоб українські товари зайняли міцні позиції на канадському ринку, нашим експортерам необхідно уважніше ознайомитись із попитом канадських споживачів, із чинними стандартами та системами сертифікації, конкретними вимогами ринку. «Набуття чинності Угоди про зону вільної торгівлі відкриває 98 відсотків канадського ринку для українських експортерів.
 
Ввізні мита на сільськогосподарські товари скасовуються.
 
Винятком є 108 товарних ліній, за якими українські експортери мають можливість постачати товари за нульовою ставкою ввізного мита, в рамках глобальних квот Канади», — пояснює заступник міністра агрополітики з питань євроінтеграції Ольга Трофімцева.
 
За її словами, доступ до українського ринку для канадських товарів буде лібералізований асиметрично за чутливими напрямами, де наш виробник потребує більшого захисту.
 
Але з моменту набуття чинності Угоди про ЗВТ Україна вже скасувала імпортні тарифи для 80 відсотків товарів канадського походження. 
 
Для деяких сільськогосподарських та промислових товарів застосовуватимуться перехідні періоди у 3, 5 та 7 років для зниження тарифів.
 
А для найбільш чутливих сільськогосподарських товарів встановлені квоти на імпорт. 
 

ДОВІДКА «УМ»

За даними прес-служби Мінагрополітики, протягом 2016 року експорт вітчизняної продукції до Канади склав $ 4, 869 млн., а імпорт — $ 43,450 млн.
 
За 6 місяців нинішнього року експорт склав $ 5,876 млн. Ключові товари експорту: соки — $ 2,4 млн., мед — $ 1,5 млн., олія — $ 0,7 млн., спирт — $ 0,2 млн., залишки та відходи харчової промисловості — $ 0,3 млн.
 
Імпорт із Канади в Україну склав $13, 493 млн. Ключові товари імпорту: риба — $ 7,8 млн., насіння олійних культур — $ 2,007 млн., залишки та відходи харчових продуктів — $ 1,3 млн., харчові продукти тваринного походження — $ 0,5 млн., овочі — $ 0,2 млн.