Реєстрова скотина: українські господарства почали купувати племінний молодняк

09.08.2017
Своїми здобутками може похвалитися один із найстаріших племінних заводів в Україні — черкаське ТОВ «Маяк-Агро», яке працює в місті Шпола.
 
«Це підприємство понад 50 років вирощує племінних нетелів i реалізовує їх як за кордоном, так і по Україні», — про це повідомляє офіційний сайт LNZ Group, до якої і входить племзавод.
 
Як розповідає директор племзаводу Михайло Богач, минулоріч завод продав 50 голів племінних нетелів миколаївському господарству, що є гарним показником.
 
Оскільки ще кілька років тому українські господарства взагалі не купували племінний молодняк, бо не мали можливості поповнювати своє стадо.
 
Тож шполяни реалізовували його переважно за кордон — у Грузію, Казахстан, Азербайджан, Узбекистан.
 
Нині в Україні, наголошує, гостро постало питання відродження молочного скотарства і господарства потроху починають закуповувати якісний молодняк. 
 
За словами головного зоотехніка племзаводу Андрія Кунця, за рік на заводі народжується близько 50-70 голів племінного молодняка, яких заносять до державного племінного реєстру і який має великі генетичні задатки та високу продуктивність.
 
Оскільки такі корови дають удвічі більше молока, ніж звичайні.
 
Раніше діяла державна програма, зав­дяки якій відшкодовувалися певні суми і покупцю племінного молодняка, і заводу, який продавав нетеля, уточнює зоотехнік.
 
Але нині ніякої підтримки від держави немає.