Постріл за постріл: на мінометні обстріли ворога захисники України відповідають iз кулеметів

01.08.2017
Постріл за постріл: на мінометні обстріли ворога захисники України відповідають iз кулеметів

Людмила Сурженко (праворуч) одразу після звільнення з полону.

Захисники України все частіше симетрично відповідають на провокаційні обстріли ворога вздовж лінії зіткнення.
 
У штабі АТО наголошують, що, попри дотримання українською стороною умов перемир’я, «майже на кожен обстріл бойовиків від наших бійців iде асиметрична відповідь».
 
Мовляв, «кожен український загиблий і поранений дорого коштуватиме ворогу».
 
За останні дні найважчим був ворожий мінометний обстріл позицій ЗСУ в районі Красногорівки на маріупольському напрямку минулої суботи, внаслідок якого один захисник України загинув, ще вiсьмох бійців було поранено.
 
Того ж дня сили АТО щонайменше 11 разів відкривали щільний вогонь у відповідь, «жорстко примушуючи злочинців дотримуватися режиму тиші».
 
Утім уже минулої неділі терористи «ДНР» здійснили довготривалі обстріли сіл Широкине та Лебединське, що на схід від Маріуполя. Кожен обстріл тривав дві години.
 
Цього дня поранення отримали ще четверо наших бійців.
 
Так звана «отвєтка» від ЗСУ також не змусила себе чекати.  
 
Найгарячіше було ввечері в неділю на луганському напрямку. Терористи з гранатометів і стрілецької зброї кілька разів били по українських позиціях у Новоолександрівці, Новотошківському, Станиці Луганській.
 
А згодом під мінометним вогнем опинилися українські опорні пункти у Кримському.
 
Навколо окупованого Донецька — в районі Авдіївки, Зайцевого і шахти «Бутівка» — триває позиційна війна із застосуванням обома сторонами крупнокаліберних кулеметів і гранатометів. 
 

ДО РЕЧІ

Терористи ОРДЛО вже утримують у полоні 137 українців, і ця цифра збільшилася за останні дні, повідомив радник глави СБУ Юрій Тандит.
 
Причина — терористи затримують і звинувачують звичайних цивільних осіб у злочинах, яких вони не скоювали.
 
За словами Тандіта, свого часу — восени 2016 року — був підступно затриманий бойовиками суддя Віталій Руденко, якого вдалося звільнити з полону цими днями.
 
Суддя їхав до Луганська на похорон батька, але опинився «на підвалі».
 
За даними СБУ, Руденка повернули на контрольовану українською владою територію 29 липня за сприяння волонтерської групи «Патріот».
 
У суботу бойовики «ЛНР» звільнили й українку Людмилу Сурженко, яка є інвалідом слуху з дитинства.
 
Хоч як її не катували плоскогубцями в полоні, нелюдам не вдалося отримати від неї «зізнань» у шпигунстві й диверсіях.
 
Тож через міжнародний резонанс жінку відпустили і вона самостійно перетнула лінію розмежування в районі Станиці Луганської.
 
Нагадаємо, що 13 липня, під час перетину лінії розмежування в районі КПВВ Станиця Луганська, на блокпосту бойовиків «ЛНР» було затримано луганчанку Людмилу Сурженко лише через те, що в жінки-інваліда вийшли з ладу акумулятори слухового апарату і вона не розуміла, що їй говорять бойовики.
 
Терористів нібито обурило, що вона не виконувала їхніх команд.