Мода на Шевченка: на батьківщині Кобзаря відбудеться яскравий «Ше.Fest»

25.07.2017
Мода на Шевченка: на батьківщині Кобзаря відбудеться яскравий «Ше.Fest»

Тарас Шевченко — бунтар і неформал, доводять організатори фестивалю «Ше.Fest». (Фото з сайта shefest.org.ua.)

Уже вчетверте на батьківщині Кобзаря відбудеться «Ше.Fest».
 
Цьогорічний фестиваль, який гуртується навколо багатогранної постаті Тараса Шевченка, пройде 12-13 серпня у Моринцях Звенигородського району Черкаської області.
 
Відразу зазначимо, що на сайті фестивалю детально розписано, як доїхати туди з Києва, Черкас та Сміли на рейсових автобусах і «маршрутках».
 
Курсуватимуть і фестивальні автобуси: 11, 12, 13 серпня о 8:00 ранку з Південного залізничного вокзалу Києва.
 
А 12, 13 серпня — зі Сміли (станція ім. Шевченка). Щоб мати місце у спеціально організованому транспорті, його слід попередньо забронювати через сайт фесту, внісши часткову передоплату. 
 
На фестивалі організатори обіцяють цілодобовий драйв від якісних музики, кіно і просвітницького слова. Удень і вночі працюватимуть декілька локацій.
 
З головної музичної сцени лунатимуть виступи сучасних українських гуртів Kozak System, Vivienne Mort, «Веремій», «Мрія життя», «Проти течії».
 
А на просвітницьку галявину завітають одразу два мегапопулярні письменники — Василь ­Шкляр та Сашко Лірник. 
 
Відбудуться лекції, музичні виступи переможців конкурсу «Ше.Пісня», запеклий поетичний батл.
 
На просвітницькій галявині охочі зможуть порозмірковувати над темами, скажімо, «Шевченко: між канонізацією і десакралізацією» та «Науково-містичний злам у житті Тараса Шевченка».
 
Не менш цікавою для допитливих має бути гуртівка від засновників проекту «Р.І.Д»: про історію, сучасні додатки та наддніпрянський діалект, яким писав і розмовляв Кобзар.
 
Театральна сцена запропонує глядачам перформанси та вистави, а нічний кінозал покаже три сучасні українських фільми «Спадок нації», «Гніздо горлиці» та «Моя бабуся Фані Каплан».
 
Ті, хто не спатиме вночі, зможуть також відвідати галявину нічної акустики. 
 
На учасників фестивалю чекають екскурсії, майстер-класи з хенд-мейду, книжковий ярмарок, виставка народних майстрів та художників.
 
Кожен бажаючий зможе стати земляком Шевченка на два дні, оселившись у наметовому містечку поблизу Моринців. Можна буде поселитися за плату і в оселях.
 
Нинішній «Ше.Fest» приурочено до 100-річчя української революції, яку ще задовго передбачав український Пророк Шевченко.
 
Тому було обрано лаконічний лозунг «Твоя країна! Твоя боротьба!» і цитату з «Кобзаря», яка ілюструватиме цьогорічний фестиваль: «За вас правда, за вас слава, І воля святая!»
 
І цьогоріч основна мета фестивалю — популяризація постаті Шевченка.
 
Від початку і донині організатори прагнуть зробити так, щоби Тарас Григорович був завжди модний і актуальний, так само, як і його творчість. 
 
«Ше.Fest» — це фестиваль, де кожен може побачити в Шевченкові не лише звичний образ пророка, а й бунтаря, неформала своєї епохи і водночас — надзвичайного генія — українського, сучасного, близького та зрозумілого кожному.
 
Перший «Ше.фест» відбувся у серпні 2014 року у Моринцях і був приурочений до 200-річчя Тараса Шевченка.
 
Щороку фестиваль збільшує свою аудиторію: від тисячі глядачів на першому заході до чотирьох тисяч — на минулорічному.