Україна домовилися з трьома країнами про спільну боротьбу з африканською чумою свиней

18.07.2017
Небезпека економічних та репутаційних втрат через невчасні або невдалі протиепізотичні заходи примушує цивілізовані держави вдаватися не тільки до заборон і перепон, а й до співпраці у боротьбі з трансдержавними епідеміями.
 
Україна, переживши як вмотивовані, так і маніпулятивні «карантини» на міжнародних ринках м’ясомолочної продукції, останніми роками намагається активно надолужити втрачені шанси.
 
Як за рахунок жорсткішого внутрішнього контролю у тваринництві та роботі ветеринарних служб, так і активізувавши міжнародне співробітництво.
 
Минулого тижня представники Держпродспоживслужби України, національних організацій з карантину та захисту рослин Вірменії, Білорусі, Молдови та експерти Продовольчої й сільськогосподарської організації ООН обговорювали досвід фітосанітарного контролю, згідно з правилами Світової організації торгівлі.
 
Регіональний семінар «Міжнародна торгівля сільськогосподарською продукцією: багатосторонні правила, фітосанітарні процедури, зобов’язання сторін» відбувся в Херсоні у рамках Проекту технічного співробітництва, що опікується зміцненням потенціалу національних служб у східноєвропейських країнах.
 
Учасники ознайомилися з основним набором інструментів, передбачених Угодою СОТ про спрощення процедур торгівлі, їх вплив на торгівлю сільськогосподарськими товарами, готовність переходу на безпаперові технології та процедури, а також міжнародні вимоги, визначені міжнародними стандартами з фітосанітарних заходів Міжнародної конвенції захисту рослин щодо огляду, відбору зразків та інспектування вантажів сільськогосподарської продукції в міжнародній торгівлі.
 
«Держпродспоживслужба активно працює над гармонізацією та адаптацією національного фітосанітарного законодавства до міжнародних норм та стандартів. Членство України в міжнародних організаціях, зокрема, в СОТ, МКЗР, ФАО, передбачає обов’язкове дотримання основних принципів та вимог карантину та захисту рослин на міжнародній арені. Відповідно, підвищуються вимоги до рівня роботи Національної організації з карантину та захисту рослин», — каже голова Держпродспоживслужби Володимир Лапа.
 
За його словами, Україна вже здійснила структурні реформи у фітосанітарній сфері, однак ці процеси потребують постійної державної підтримки та стимулювання.
 
А міжнародна координація сприятиме розвитку сільського господарства загалом. Така координація може бути здійснена передусім саме в рамках системи Організації об’єднаних націй.
 
За останні роки співпраця Держпродспоживслужби та ФАО суттєво активізувалася, проведено низку ефективних місій.
 
На найближчу перспективу заплановано заходи, спрямовані на зміцнення потенціалу національних служб фітосанітарного контролю України, Вірменії, Білорусі та Молдови.
 
Уже цієї осені відбудеться національний семінар, акцентований на консультаціях з фітосанітарної експертизи.
 
До кінця проекту експерти ФАО підготують порівняльну таблицю відповідності національного законодавства та міжнародних стандартів із фітосанітарних заходів Міжнародної конвенції захисту рослин. У
 
країнська сторона до 2018 року зобов’язалася розробити кілька проектів національного законодавства у сфері карантину та захисту рослин, адаптованих до законодавства ЄС, які повинні відповідати вимогам Міжнародної конвенції захисту рослин.
 
Разом із Республікою Болгарією, Республікою Молдова та Румунією наша країна поглибить координацію зусиль та обмін досвідом, щоб забезпечити здорове середовище в регіоні.
 
У першу чергу — в контексті боротьби з африканською чумою свиней (АЧС) та сказом у країнах Східної Європи.
 
Під час регіональної зустрічі в Кишиневі (Республіка Молдова) обговорли епізоотичну ситуацію, що склалася внаслідок поширення африканської чуми свиней, сказу, та проаналізували можливі ризики у Східноєвропейському регіоні.
 
Участь у цій зустрічі взяли делегації Державної служби України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів, керівників ветеринарних служб Болгарії, Молдови та Румунії.
 
Голова Держпродспоживслужби Володимир Лапа поінформував учасників про поточну епізоотичну ситуацію, яка склалася на території України, проведену профілактичну роботу, а також представив інформацію про заходи з оперативної ліквідації спалахів АЧС.
 
Скоординували реалізацію спільних проектів з профілактики та боротьби зі сказом у дикій природі, щоб забезпечити епізоотичне благополуччя в регіоні.