У Черкасах збільшилася кількість постраждалих через самолікування

14.07.2017
Черкаські медики б’ють на сполох: в області збільшилася кількість хворих, які самі собі лікарі.
 
Вони самотужки і на свій розсуд ставлять діагнози, призначають ліки, купують їх в аптеці і бездумно приймають, а потім потрапляють до лікарень з тяжкими ускладненнями.
 
Тож рятувати їх здоров’я, а інколи й життя доводиться вже справжнім лікарям.
 
Жителька Черкас Ольга Ткаченко лікується в обласному кардіологічному центрі другий тиждень.
 
У жінки — гостре порушення серцевого ритму і підвищений тиск.
 
«Сама винна. Недобре почувалася, пішла в аптеку, купила ліки, які знайома порадила, і почала приймати. А тоді «швидку» довелося викликати», — розповідає «Україні молодій» пані Ольга.
 
«Останнім часом пацієнти взяли моду радитися з приводу своїх болячок з родичами, друзями, знайомими і купувати ті ліки, які їм такі доморощені «лікарі» призначають.
 
Тож самолікування — це справді велика проблема нашого сьогодення», — додає Володимир Казмірук, заслужений лікар України, головний терапевт обласного Управління охорони здоров’я і завідуючий відділенням гіпертонічної хвороби в Черкаському кардіоцентрі.
 
І додає, що нині на фармацевтичний ринок хлинув потік лікарських препаратів, які є підробками, більше того — вони не лише неефективні, а й шкідливі для здоров’я. І люди навіть не задумуються про таку небезпеку.
 
«Ні одні ліки не є повністю або абсолютно безпечними. Завжди є ступінь ризику. І побічні дії від неконтрольованого приймання бувають найрізноманітнішими. Не лише гостре порушення серцевого ритму, як у пані Ольги, а й шкірні висипи, набряки очей, голосових зв’язок, язика з подальшим перекриттям дихання тощо», — пояснює завідуючий відділенням.
 
І наводить чимало прикладів, коли у пацієнтів після самолікування діагностували гострий гастрит, важке пошкодження печінки, захворювання нирок, алергічні реакції, порушення з боку нервової та серцево-судинної системи тощо.
 
«Хочу ще раз підкреслити: ліки навіть рослинного походження мають побічну дію, а перевищена доза препарату — це як отрута», — наголошує Володимир Іванович.
 
І просить пацієнтів повідомляти про ефективність дії того чи іншого препарату безпосередньо до Державного експертного центру Міністерства охорони здоров’я, де збирають інформацію про випадки побічних реакцій або відсутність ефективності ліків. 
 
«Для цього треба просто зайти на сайт експертного центру і заповнити спеціальну карту-повідомлення. Цим ви допоможете лікарям у здійсненні фармаконагляду, а пацієнтів убезпечите від вживання неефективних препаратів», — підсумовує пан Казмірук.
 
І вкотре повторює: аби уникнути непотрібних проблем зі здоров’ям, обов’язково варто радитися з лікарем та лікуватися тільки під його контролем.