Шукали консенсусу, та не знайшли: головні підсумки саміту «Великої двадцятки»

11.07.2017
Шукали консенсусу, та не знайшли: головні підсумки саміту «Великої двадцятки»

Виступи антиглобалістів: такого Німеччина ще не бачила.

Цьогорічна зустріч глав держав і урядів «Великої двадцятки» у Гамбурзі 7-8 липня відбулася на тлі виступів екстремістів на вулицях і конфліктів інтересів у залах засідань.

До Гамбурга прибули до 100 тисяч антиглобалістів, частина з яких мала далеко не мирні наміри.

Як наслідок, майже 500 поліцейських отримали поранення.

Кількість потерпілих з іншого боку точно не відома, але, мабуть, не менша, бо поліція реагувала рішуче.

Насильство, нищення та мародерство в небаченому досі для Німеччини масштабі, а ще спалені машини на вулицях та вибиті вітрини магазинів.

Канцлер Ангела Меркель пообіцяла компенсацію урядом збитків від дій екстремістів. А на полях самого саміту було не краще, бо там роль «розбишаки» виконав американський президент Дональд Трамп, який прибув до Гамбурга не світові проблеми вирішувати, а реалізувати своє гасло: «Америка — передусім».

І збитки від дій Трампа, особливо в царині екології, ніхто не компенсує.

«Хоч успішним цей саміт не назвеш, але добре, що вдалося уникнути гіршого», — констатує оглядач «Німецької хвилі» Даґмар Енґель.

«Велика двадцятка» не зазнала розвитку

Учасники саміту розробили заключне комюніке, формулювання якого в багатьох місцях залишаються нечіткими.
 
Усі 20 учасників погодилися з тим, що регулювання фінансових ринків слід продовжити, а з фінансуванням тероризму та ухилянням від сплати податків — боротися.
 
Канцлер ФРН привітала рішення країн «Великої двадцятки» щодо відкритості ринків та захисту клімату.
 
Хоча США і вийшли з Паризької кліматичної угоди, але вона буде виконуватися, хай і в дещо іншому форматі.
 
Цей формат обговорять на кліматичній конференції восени у Парижі, повідомив президент Франції.
 
Вперше за всю історію проведення таких зустрічей «Великої двадцятки» заключний документ містить розбіжності в поглядах. Хай там як, але реш­та — а це 19 учасників — одностайно висловилися на підтримку Паризької угоди.
 
Дональд Трамп і в Гамбурзі не забажав погоджуватися на скорочення викидів парникових газів згідно з Паризькою угодою.
 
Канцлер Меркель висловила жаль, що США відмовилися від консенсусу.
 
«Я вдячна, що всі інші глави держав та урядів були одностайні в тому, що реалізація Паризької угоди — невідворотна».
 
Загальний підсумок саміту: «Велика двадцятка» не зазнала розвитку, не стала ближчою до людей.
 
Ще до проведення саміту Меркель закидали те, що в рік виборів вона прагне мати імідж успішного гравця на міжнародній арені.
 
Однак символічні образи з Гамбурга зовсім інші, зазначає «Німецька хвиля».

Перше знайомство двох «бульдогів»

Увечері 7 липня в Гамбурзі відбулася перша зустріч президента США Дональда Трампа з президентом Росії Володимиром Путіним.
 
Для уникнення попередніх скандальних витоків інформації із зустрічей Трампа з іноземними лідерами, на цій зустрічі були присутні лише глави зовнішньополітичних відомств Рекс Тіллерсон і Сергій Лавров та перекладачі.
 
Зустріч скидалася на «обнюхування» двох бойових псів, за результатами якого вони мали визначитися – дружити чи ворогувати.
 
Замість запланованої години зустріч тривала дві з половиною години. Результати «обнюхування» оцінювати наразі важко.
 
Трамп, у властивій йому манері, залишив Гамбург без заключної прес-конференції, а прес-служба Кремля видає цю зустріч за перемогу Путіна, який і сам визнав, що задоволений нею. Пізніше про своє «задоволення» повідомив у «Твіттері» і Трамп. 
 
Обидва президенти намагалися обходити конфліктні теми, але зовсім уникнути їх не вдалося.
 
Головною темою зустрічі була Сирія, тож пізніше Дональд Трамп зазначив, що домовився з Путіним «про припинення вогню у частині Сирії, що врятує життя людей».
 
Президент США також написав у «Твіттері», що санкції проти РФ залишатимуться допоки конфлікти в Україні та Сирії не врегулюють. «Санкції не обговорювалися на моїй зустрічі з президентом Путіним. Ніяких заходів не вживатимуть, допоки українські та сирійські проблеми не вирішать», — наголосив він.
 
Також Трамп повідомив, що під час зустрічі з Путіним обговорювалося формування підрозділу кіберзахисту, аби захиститися від хакерських атак під час виборів і не тільки.
 
Але після повернення до США президент наштовхнувся на такий щільний шквал критики за ідею боротися з кіберзлочинністю спільно з голов­ним кіберзлочинцем, що зробив розворот на 180 градусів і спростував заяву Путіна, заявивши, що ніякого спільного з Росією кіберпідрозділу не буде.
 
При цьому Трамп багатообіцяюче написав: «Настав час рухатися вперед у конструктивній роботі з Росією!».

Гамбурзьке тріо: Меркель, Макрон і Путін

Окрема зустріч канцлера ФРН Анґели Меркель та президентів РФ і Франції Володимира Путіна та Еммануеля Макрона щодо України завершилася без конкретних результатів.
 
Лідери погодились продовжувати роботу в «Нормандському форматі» та підтвердили необхідність домагатися дотримання перемир’я на Донбасі, перед­баченого Мінськими угодами.
 
Відтак у Гамбурзі знову зробили ставку на Мінськ, який вже давно не виправдовує покладених на нього сподівань.
 
Але іншого шляху Путін, Меркель та Макрон не бачать.
 
Тобто від пошуку нових і дієвіших механізмів вирішення конфлікту вони відмовились.
 
Натомість най­ближчими тижнями відбудуться чергові розмови у так званому нормандському форматі, тобто за участю Франції, Німеччини, Росії та України.