Макрон хоче скоротити кількість депутатів у парламенті на третину

05.07.2017
Макрон хоче скоротити кількість депутатів у парламенті на третину

Еммануель Макрон: ви дорого обходитесь Франції, панове депутати.

Президент Франції Еммануель Макрон виступив iз програмною промовою перед Конгресом парламенту — загальними зборами обох палат у Версальському палаці.
 
Конгрес раніше скликався лише у виняткових випадках, але Макрон має намір зробити такі засідання щорічними — за зразком виступів президента США перед конгресом iз доповіддю про стан держави. 
 
Досі політичну програму виконавчої влади викладав перед Національними зборами лише прем’єр-міністр.
 
Тому опозиція відразу ж звинуватила Макрона в авторитарних тенденціях.
 
Рішення президента проводити таку дорогу фінансово та необов’язкову церемонію викликало негативну реакцію з боку низки французьких ЗМІ та політиків.
 
Яких тільки епітетів вони не добирали на адресу Макрона — «імператор», «освічений монарх», «Наполеон», «узурпатор» і «деспот», повідомляє Міжнародне французьке радіо.
 
За півтора місяця при владі французький президент дійсно дав кілька приводів звинувачувати його в «диктаторських замашках».
 
Сам же Макрон пояснив своє рішення бажанням підсилити роль президентської влади у зв’язку з серйозним становищем, в якому опинилася країна. 
 
«Ми станемо жертвами фінансового хаосу, якщо не скоротимо державний борг; жертвами політики інших країн Європи, включно з нашими союзниками, якщо не впорядкуємо наші справи; жертвами ісламістського терору, якщо не знайдемо способу знищити його, не поступившись при цьому ні в чому в обмін на наші цінності і принципи», — наголошував Еммануель Макрон на зібранні.
 
Президент окреслив шля­хи розвитку держави, але головною сенсацією стала його заява про намір скоротити на третину кількість депутатського корпусу Національних зборів.
 
Газета «Ліберасьйон» підрахувала, що в разі здійснення такої парламентської реформи з теперішніх 577 депутатів нижньої палати залишиться лише 385, а з 348 сенаторів — лише 232.
 
Макрон сподівається, що парламентська реформа буде завершена впродовж року, як й інші запропоновані в понеділок реформи.
 
Йдеться, зокрема, про ліквідацію спеціального суду, який розглядає справи стосовно членів уряду та їхнiх мандатiв.
 
Окрім того, буде змінено систему парламентських виборів: частину депутатів обиратимуть за партійними списками, а не в одномандатних округах. Макрон пояснив ці зміни міркуваннями економії.