Коломойський не збирається вести з НБУ перемовини про борги «Приватбанку»

05.07.2017
Коломойський не збирається вести з НБУ перемовини про борги «Приватбанку»

Найвідоміший гірськолижний комплекс — улюблене дітище власника «Приватбанку» — завдав державі збитків на 5,3 млрд. гривень. (Фото з сайта bukovel.com.)

Попри новий виток скандалу з націоналізованим «Приватбанком», про який «УМ» писала вчора, влада намагається міцною рукою втримати стабільність у найбільшій фінансовій установі держави та розвіяти можливі панічні настрої. 
 
Учора Прем’єр-міністр Володимир Гройсман вчер­гове запевнив українців: стабільності «Приватбанку» нічого не загрожує! «Він є абсолютно стабільним банком», — додав очільник уряду.
 
Одночасно Міністерство фінансів, знову ж таки попри відмову колишніх власників «Привату» погасити свої борги, вирішило «влити» у фінустанову обіцяні 38,56 млрд. гривень. 
 
«Міністерство фінан­сів ухвалило рішення про збільшення розміру статутного капіталу ПАТ КБ «Приватбанк» шляхом приватного розміщення додаткових акцій існуючої номінальної вартості за рахунок додаткових внесків на цю суму», — повідомили у банку.
 
Номінальна вартість однієї акції — 280 грн., а ринкова — 0,168 грн.
 
Тим часом свою позицію щодо ситуації у фінустанові висловив колишній власник «Приватбанку» Ігор Коломойський. У своєму традиційному стилі: різко і  атакуюче.
 
«Можу повідомити, що колишні власники «Приватбанку», відповідно до взятих на себе зобов’язань, беруть участь в переговорному процесі щодо реструктуризації своїх кредитів iз консорціумом компаній, які отримали мандат на представництво інтересів Мінфіну і «Приватбанку», який був узгоджений з Міжнародним валютним фондом», — заявив Коломойський. 
 
За його словами, говорити про якісь результати перемовин ще завчасно, адже діалог почався у червні нинішнього року.
 
При цьому Коломойський упевнений, що він відбувається у штатному режимі.
 
І найголовніше, що діалог триватиме стільки, скільки буде треба. Очевидно, самому Ігорю Коломойському.
 
До самих же представників НБУ олігарх ставиться скептично і пояснює: не з ними він вестиме діалог і не з ними домовлятиметься.
 
«На мій погляд, інформаційний галас, який підняли чиновники Національного банку України щодо реструктуризації кредитів колишніх акціонерів «Приватбанку», пов’язаний з непоінформованістю представників НБУ про переговорний процес (до якого вони не мають відношення)», — додав один із найяскравіших українських олігархів, не забувши зайвий раз нагадати про непрофесійні, з його точки зору, рішення працівників регулятора під час націоналізації банку. 
 
Тим часом домовлятися, судячи з останніх новин, є про що. Адже, за словами нинішнього очільника націоналізованого «Приватбанку» Олександра Шлапака, реальний обсяг кредитів пов’язаним особам у «Приватбанку» становить понад 190 млрд. гривень. 
 

ЯК ВИЯВИЛОСЯ

І мінус один «Буковель»
 
«Приватбанк» продає туристичний комплекс «Буковель». За словами Олександра Шлапака, минуле керівництво фінустанови поставило його на баланс за ціною понад 11 млрд. гривень. Коли вартість комплексу перевірили ще раз, вона виявилася 5,7 млрд. гривень. Націоналізований «Приват» планує продати комплекс на міжнародному конкурсі. «При цьому 5,3 млрд. гривень нам треба буде списати із капіталу банку як прямі збитки», — додав Шлапак.