У Німеччині поховали архітектора єдиної Європи Гельмута Коля

04.07.2017
У Німеччині поховали архітектора єдиної Європи Гельмута Коля

Разом із Колем відійшла ціла епоха.

У соборі німецького міста Шпаєрі надвечір суботи 1 липня відбулася траурна меса за екс-канцлером Німеччини Гельмутом Колем.
 
На захід під керівництвом шпаєрського єпископа Карла-Гайнца Віземанна було запрошено близько півтори тисячі осіб, повідомляє «Німецька хвиля».
 
Церемонія була організована в рідній для політика федеральній землі Рейнланд-Пфальц у католицькому Шпаєрському соборі, важливому для Коля як вірянина.
 
Після меси політика, якого називають «канцлером німецької єдності» за об’єднання ФРН та НДР, поховали на кладовищі біля місцевої церкви Святого Бернгарда — за присутності лише вузького кола рідних та близьких.
 
Раніше цього ж дня відбулася загальноєвропейська церемонія прощання з колишнім канцлером у Страсбурзі, куди провести в останню путь одного з найвидатніших європейських політиків ХХ сторіччя з’їхалися лідери низки країн та інші відомі світові політики.
 
У своїй прощальній промові екс-спікер Європарламенту та теперішній голова Соціал-демократичної партії Німеччини Мартін Шульц зазначив, яку велику роль Гельмут Коль відводив створенню єдиної Європи.
 
Єдність Німеччини та справа Європи — найголовніші досягнення шостого німецького канцлера.
 
Гельмут Коль прагнув європейської Німеччини, а не німецької Європи. З цим погодилися всі інші промовці, які виступили в Європарламенті на загальноєвропейській церемонії прощання з екс-канцлером.
 
Після жалобної церемонії у Страсбурзі труну з тілом покійного доправили до ФРН Рейном. Після заупокійної служби відбулося поховання на цвинтарі у Шпаєрі. 
 
Гельмут Коль, який керував урядом Німеччини з 1982 до 1998 року, помер 16 червня на 88-му році життя у своєму будинку в Людвігсхафені.