Усе на краще: заборони Росспоживнагляду спонукали тваринників покращили якість продукції

04.07.2017
Канули в Лету істеричні заборони Росспоживнагляду на імпорт та транзит м’ясомолочної продукції з України.
 
Ми навчилися диверсифікувати ринки збуту,  аби не залежити від шантажу північного «брата».
 
Проте можна навіть подякувати агресивним дозвільним службам Росфедерації.
 
Бо прискіпування до експортної продукції змусили українських тваринників ретельніше ставитися до її якості.
 
Починаючи вже навіть не з удосконалення технологій переробки, а з ретельного ветеринарного контролю в місцях розведення тварин.
 
Бо хаос і бродіння в цій галузі, спровоковані дилетантським реформуванням ветслужби, на деякий період заблокували можливості нормального моніторингу санітарно-епідеміологічного стану галузі.
 
Результат — спалахи африканської чуми свиней, губчастоподібної енцефалопатії та лейкозу корів, бруцельозу дрібної рогатої худоби, інших епідемічно небезпечних хвороб.
 
Звісно, всі ці неприємні інциденти одразу вдарили по експортерах «м’ясомолочки» вже не притягненим за вуха, а цілком вмотивованим бажанням зарубіжних покупців гарантувати собі безпеку.
 
І якщо дотримання санітарних норм на переробних підприємствах — у руках самих підприємців, то убезпечити вітчизняних тваринників від епідемій можна тільки централізовно.
 
Заново організована Держспоживслужба, хоч і скаржиться на недофінансування і брак фахівців, але потроху налагоджує цей процес.
 
Зокрема й беручи активну участь у міжнародних переговорах та узгоджуючи свою роботу з представниками країн-імпортерів української сільгосппродукції.
 
Днями голова Держпрод­споживслужби Володимир Лапа обговорив iз представниками Всесвітньої організації охорони здоров’я тварин (МЕБ) від Єгипту перспективи відновлення експорту м’яса великої рогатої худоби до Єгипту.
 
Зустріч української та єгипетської сторони стала продовженням перемовин, які тривали під час чергової сесії МЕБ у травні цього року.
 
Обговорили кроки, необхідні для відновлення експорту забійної ВРХ з України до Єгипту у зв’язку з відсутністю в Україні статусу країни з контрольованим ризиком щодо губчастоподібної енцефалопатії великої рогатої худоби.
 
Представники Держпродспоживслужби  зазначають, що в Україні цього року запущена Програма визначення статусу України як країни з контрольованим ризиком щодо згаданої хвороби.
 
За інформацією прес-служби Мінагрополітики, українська сторона надала єгиптянам матеріали щодо контролю ГЕ ВРХ в Україні. 
 
В результаті зустрічі представники Єгипту пообіцяли докласти всіх зусиль для зняття обмежень щодо забійної ВРХ, визнання українських халяльних центрів для проведення сертифікації для Єгипту та подальшого налаго­дження співпраці між країнами.
 
У такій співпраці сторони мають взаємний інтерес.