Хто скільки має: як українські клуби прем’єр-ліги готуються до нового сезону

04.07.2017
Хто скільки має: як українські клуби прем’єр-ліги готуються до нового сезону

«Олімпік» проти «Маріуполя»: залишившись на міжсезонне літо в Україні, представники Донбасу в тренувальному режимі провели регіональне дербі. (Фото з сайта olimpik.com.ua.)

Наче нещодавно в Україні завершився черговий футбольний сезон, а вітчизняні клуби вже розпочали підготовку до нового.
 
Чинний чемпіон країни — донецький «Шахтар» — першу частину тренувальних зборів, як легку розминку, провів на київській базі «Святошин», після чого переїхав до Німеччини, де підопічні Паулу Фонсеки вже встигли провести два контрольні поєдинки, в яких здобули перемоги.
 
Із відкриттям трансферного вікна команда не зазнала помітних втрат і поки що не зробила гучних придбань.
 
Як вільні агенти, команду залишили Антон Каніболоцький та Олександр Кучер.
 
Загалом же здається, що активної кадрової роботи цього літа у таборі «гірників» не планується.
 
Хоча, як наголошував власник донецького клубу Рінат Ахметов, до обговорення хороших пропозицій щодо продажу своїх лідерів «Шахтар» завжди готовий.
 
Новий сезон в українському футболі розпочнеться традиційним матчем за Суперкубок, у якому 15 липня в Одесі «гірники» — автори «золотого» «дубля» — зіграють зі своїм головним конкурентом на внутрішній арені.
 
Завершивши попередні випробування в національній першості та Кубку з другим результатом, черговий похід за трофеями столичне «Динамо» розпочинає під орудою нового тренерського штабу, в якому головному очільнику Олександру Хацкевичу допомагатимуть Олег Лужний, Максим Шаць­ких та тренер воротарів Михайло Михайлов.
 
Своє знайомство з новими підопічними наставники проводять в Австрії.
 
У першому «товарняку» навчально-тренувального збору динамівці розгромили скромний місцевий «Ваттенс» — 4:0. Після чого розписали «мирову» з румунським «Ботошані» — 1:1.
 
Що ж стосується трансферів, то тут кияни не надто активні — новими обличчями команда не поповнилась.
 
Щоправда, повернулися до команди Олег Гусєв, Артем Кравець та Дьємерсі Мбокані.
 
Не зрозумілим залишається майбутнє головної зірки «Динамо» Андрія Ярмоленка, адже чутки про його перехід до тієї чи іншої команди не стихають уже кілька років. 
 
Бронзовий призер минулого ЧУ — луганська «Зоря» — тренувальні збори проводить у Словенії, де Юрію Вернидубу, по суті, доводиться будувати нову команду.
 
Тут тобі й п’ятеро екс-футболістів «Дніпра», й двоє новачків-бразильців, які перебувають на перегляді у клубі. 
 
Дивовижними рекреаційними можливостями Словенії для своєї підготовки користується й «Ворскла».
 
Колектив Василя Сачка зіграє на Балканах чотири контрольні поєдинки, в яких спробує пристосуватися до гри без орендованих у «Динамо» М’якушка та Хльобаса, котрі повернулися до рідного клубу, та притертися до нового форварда Владислава Кулача.
 
За кордон вирушили й футболісти «Олександрії». Бажання якомога краще пройти кваліфікацію в Лізі Європи спонукало Володимира Шарана до форсованого плану підготовки.
 
Заплановані контрольні поєдинки в Голландії з потужними середняками європейського футболу — «Стяуа», «Брюгге» та «Панатінаїкосом» — яскраве тому підтвердження.
 
Іще один представник України в майбутньому розіграші ЛЄ — донецький «Олімпік» — «вкочується» в сезон під Харковом, орендуючи для цього тренувальну базу «Металіста».
 
Інфраструктурними потужностями футбольної України вирішила скористатися й низка інших колективів прем’єр-ліги. 
 
Приміром, «Чорноморець» активно експлуатує власну базу в Совіньйоні, котра розташована в приморській зоні. Новачок ПЛ — рівненський «Верес» — свої НТЗ проводить у Винниках на Львівщині, де, як відомо, на високому рівні футбольне життя підтримується не без уваги та підтримки Мирона Маркевича.
 
Можливість приймати серйозних футбольних гостей є й у Закарпаття.
 
Про готельний комплекс «Камелот» неподалік Ужгорода знають не тільки юні майстри шкіряного м’яча, а й професіонали. Саме тут отаборилася «Зірка» з Кропивницького.
 
Провела команда з Кіровоградщини тут і свій «товарняк» iз «Вересом», який, до слова, завершився розгромною перемогою дебютанта елітного дивізіону — 5:1. 
 
Не залишати межі України вирішили й у «Маріуполі» — після домашнього «розігріву», завершальним акордом якого стало вигране регіональне дербі в «Олімпіка» (3:1), підопічні Олександра Севидова перемістилися до столичного регіону — в Пущу-Водицю.
 
В передмісті Києва готується до сезону й «Сталь».
 
Маючи обмежений фінансовий ресурс, який не дозволяє команді з оптимізмом дивитися в майбутнє, «сталевари» ведуть скромний підготовчий процес у Бучі.
 
Після того як пост головного наставника залишив Леонід Кучук, iз командою працює Єгіше Мелікян.
 
Сталися зміни й на тренерському містку львівських «Карпат», які не так давно очолив Серхіо Наварро.
 
Відзначимо, що на збір до Польщі іспанський наставник поїхав без «орендованих» Олександра Гладкого та Миколи Матвієнка, на котрих у минулому сезоні трималася гра «біло-зелених».