Ефект Бережинки: у трьох областях селяни створюють загони самооборони від рейдерів

30.06.2017
Ефект Бережинки: у трьох областях селяни створюють загони самооборони від рейдерів

Віче у Бережинці.

У звичайному селі Бережинка, що неподалік Кропивницького, фактично створено прецедент: відсіч, яку зуміли дати рейдерам місцеві селяни за підтримки ветеранів АТО, не лише продемонструвала всій Україні реальні масштаби земельного рейдерства в державі й на Кіровоградщині зокрема, а й стала каталізатором до створення сільськими громадами цієї та кількох сусідніх областей власних загонів самооборони.

Фермери і їхні пайовики Кіровоградщини, а також iз сусідніх Миколаївської і Черкаської областей уже проводять місцеві віча і домовляються про взаємодопомогу в боротьбі з рейдерами.

Схема дала збій 

Схема, яку застосували рейдери по відношенню до успішного фермера з села Бережинка, проста і нахабна водночас, але не оригінальна.
 
Саме так «віджимали» бізнес у часи режиму Януковича.
 
«Свої» люди з органів юстиції сприяють реєстарції фіктивної угоди дарування, а якщо жертва із чимось незгодна, її опір та опір групи підтримки долають молодики у «спортивках», до яких за необхідності долучаються сили «правопохоронців» iз кийками та іншими спецзасобами. 
 
Саме за такою схемою рейдери «завітали» і до Бережинки, утім відпрацьований сценарій загарбання чужої власності тут дав збій.
 
І не тому, що селяни стали стіною за свого фермера-годувальника (подібну підтримку рейдери ламали неодноразово), а тому що селяни прагматично оцінили власні можливості і звернулися по допомогу ще й до ветеранів АТО, точніше до охоронної фірми, яку створили колишні добровольці батальйонів «Донбас» і «Айдар». 
 
Утім однієї сили на противагу іншій силi недостатньо.
 
Неабияку роль у відсічі зіграв той факт, що ветеран батальйону «Донбас» і власник охоронного підприємства Євген Шевченко (саме його охоронців і запросили до села Бережинка) виявився доволі відомим блогером ще з часів АТО.
 
А медійний розголос — дуже важлива складова у боротьбі з рейдерами і їхнім «дахом» у поліції, бо злочинці завжди люблять «працювати» у тіні, тишком-нишком.
 
Відтак інформаційні стрічки вітчизняних ЗМІ у святковий День Конституції були переповнені новинами з села Бережинка.
 
А керівництву поліції Кіровоградщини довелося виправдовуватися за фактичну «гру» на боці рейдерів: жорстоке побиття і необґрунтоване затримання із застосуванням спецзасобів кількох десятків селян і їхніх захисників — ветеранів АТО.

Хроніка відсічі 

Але про все по порядку. Бунту селян передувала нашвидкуруч сфабрикована зміна власників агрофірми у реєстрі (фіктивна угода дарування), після чого впродовж кількох днів відбулася ще одна угода, на цей раз уже купівлі-продажу.
 
Згідно з висновками Київського інституту судової експертизи, підпис фермера було підроблено.
 
Водночас експертиза обласної прокуратури підтвердила достовірність підпису! 
 
«Рейдери з охоронної компанії «Борисфен», яку контролює народний депутат від «Народного фронту» Юрій Береза, спробували захопити головний офіс підприємства, але повстали селяни. Поліція на виклики не приїжджала протягом двох годин.
 
Приїхали вже по факту, коли селяни розбили «тітушок» і власноруч затримали 31 особу», — написав пан Шевченко на своїй сторінці у Facebook у ніч на середу.
 
Згодом, за його словами, фермера викликали на допит в прокуратуру (!), де дві години примушували відмовитися від допомоги ветеранів АТО. Під час допиту серце літньої людини не витримало і його забрала «швидка» з інфарктом. 
 
Якщо фермер не поступається і не відмовляється від підтримки ветеранів, їх, за логікою рейдерів, треба прибрати у будь-який спосіб.
 
Тож не дивно, що вже за кілька годин після госпіталізації фермера в село Бережинка прибули озброєні поліцейські, які, відмовившись представитися, без жодних пояснень почали арештовувати та бити ветеранів і селян, якi стали на захист своєї землі.
 
Євген Шевченко стверджує, що «за особистою командою міністра МВС Авакова в село було стягнуто Нацгвардію з Кривого Рогу та спецпідрозділи поліції з Кропивницького».
 
Близько 20 селян і ветеранів було госпіталізовано в місцеву лікарню із травмами різної ступені важкості.
 
Саме ж затримання проводилося з порушенням норм КПК і супрово­джувалося невмотивованим насильством iз боку поліції.
 
Крім того, в затриманих відібрали гроші без оформлення протоколів, тобто пограбували. Мало того, затриманих намагалися вивезти автобусами аж до Умані Черкаської області.
 
Але на кордоні області селяни перекрили дорогу, заблокувавши рух автобусів.
 
«Поліція була змушена відпустити затриманих. На місце прибули «губернатор» і керівництво обласної поліції, але вони не можуть пояснити, з якої причини ветеранів і селян спочатку побили, а потім затримали і пограбували», — зазначив Шевченко.
 
І додає, що жодних обвинувачень ветеранам і селянам не було пред’явлено, як і не озвучено статус затриманих чи підозрюваних. 
 
Нині ж керівник поліції Кіровоградщини Сергій Кондрашенко каже про те, що конфлікт у селі провокували обидві сторони, а поліція забезпечувала правопорядок та безпеку людей.
 
Мовляв, щодо агрофірми має місце майновий спір, а поліція лише забезпечує порядок і спокій у селі. 

«Злочинці в погонах, геть iз села!»

Утім можливе перевищення службових повноважень силовиків уже розслідує прокуратура. Тоді як селяни Бережинки вимагають від керівництва МВС і Нацполіції відставки начальника поліції Кіровоградщини. 
 
На віче, яке селяни провели у середу, вони також висунули вимогу: підрозділи поліції та Нацгвардії мають покинути межі села.
 
Адже громада Бережинки не довіряє цим «правопохоронцям» (що й казати, окремі нацгвардійці вже після побиття людей показували активістам у селі вульгарний жест із середнім пальцем на камеру). 
 
Принаймнi селяни можуть погодитися лише на прибуття інших підрозділів поліції і Нацгвардії, які не брали участі у побоїщі.
 
А поки що селяни висловили довіру ветеранам батальйону «Донбас», які встали на їхній захист. Тож хочуть, щоб саме вони охороняли правопорядок у селі. 
 
«У разі невиконання або незадовільнення вимог громади, місцевої самооборони та фермерів буде скликатись позачергове засідання обласної ради Кіровоградщини, а також вживатимуться заходи для оборони селища від рейдерів і злочинців у погонах», — йдеться в ухваленій на віче заяві селян.
 
Серед іншого, селяни і ветерани АТО планують мітинг, який проведуть під стінами Кіровоградської обласної ради на площі Героїв Небесної сотні в місті Кропивницький 30 червня о 9:30.
 
І наостанок інформація для роздумів: депутат Юрій Береза, якому закидають причетність до рейдерської атаки, належить до фракції «Народний фронт».
 
Фіктивну угоду дарування агрофірми оформляли в органах юстиції, які очолює Павло Петренко і який отримав крісло міністра юстиції за квотою того ж таки «Народного фронту».
 
Били селян спецпризначенці поліції і Нацгвардії — підлеглі міністра МВС Арсена Авакова, який отримав цю посаду також за квотою «НФ». Збiг чи коло замкнулося?