Купувати російське, американське чи ПАРське вугілля є злочином — Ляшко

21.06.2017
Купувати російське, американське чи ПАРське вугілля є злочином — Ляшко

Олег Ляшко на шахті «Межирічанській», що в Червонограді на Львівщині, пообіцяв захищати інтереси українських шахтарів.

«Купувати російське, американське чи ПАРське вугілля — це злочин. Ми маємо використовувати тільки наше — українське — вугілля. Тому ми підтримуємо програми з модернізації та енергозбереження. Потрібно вкладати кошти у переобладнання ТЕС, щоб вони працювали на газовому вугіллі, яке видобувають у Львівсько-Волинському басейні. Тоді ви більше видобуватимете вугілля, а відтак — матимете роботу і гідну зарплату. Вугілля — це енергетична безпека країни!» — підкреслив Ляшко, звертаючись до червоноградських шахтарів. 
 
Народний депутат переконаний, що політика влади в енергетичній сфері суперечить інтересам українців.
 
«Влада каже, що немає коштів на зарплату шахтарям та модернізацію підприємств. Водночас минулого року витратили 3 мільярди доларів на закупівлю російського вугілля. Якби з цих грошей хоча б мільярд вклали в це об’єднання — покрили б інвестиційну програму підприємства на 2018 рік, яка складає 1,2 млрд. грн. Це дозволило б збільшити видобуток вугілля в Червонограді, кількість робочих місць і підвищити зарплати», — пояснив лідер РПЛ. 
 
Олег Ляшко закликав владу радикально міняти політику держави у бік збільшення підтримки власної вугледобувної галузі.
 
«Для того щоб модернізувати вугільну галузь, треба вкладати інвестиції. Оскільки у держави грошей на це немає, ми пропонуємо звільнити нове обладнання від ПДВ та імпортного мита. Тоді воно коштуватиме дешевше, як мінімум, на 30%. Водночас потрібно вкладати кошти в покращення безпеки праці, екологічні програми, щоб не забруднювати навколишнє середовище, в рекультивацію земель, які використовуються для видобутку вугілля», — підсумував народний депутат. 
 
Також шахтарі звернулися до політика з проханням списати борги і штрафи підприємства за колишні роки, які зараз складають близько двох мільярдів гривень.
 
Олег Ляшко пообіцяв посприяти вирішенню цього питання, щоб підприємство могло розвиватися.