Миронівський інститут пшениці запустити власний насіннєвий завод

21.06.2017

Своє насіння

У наступному році Миронівський інститут пшениці імені Ремесла планує  запустити в роботу власний насіннєвий завод.
 
Про це повідомив президент Національної академії аграрних наук України Ярослав Гадзало.
 
«Відкриємо насіннєвий завод і лабораторію для біотехнологій для проведення прискореної селекції генетичним методом. Адже генетичні можливості пшениці Миронівського інституту є одними з найкращих, і їх необхідно використовувати», — зазначив президент НААН.
 
На сьогодні в Державному реєстрі сортів рослин перебуває 83 сорти зернових, а на держвипробування передано ще 39 сортів селекції Миронівського інституту.
 
Також в інституті працюють над удосконаленням технологій вирощування пшениці.
 
Зокрема, минулого року було створено лабораторію агротехнологій, у якій досліджуються різні прийоми та методи вирощування зернобобових культур.

Ячмінь для Китаю

У Хмельницькій області обстежують посіви ячменю, призначеного на експорт до Китаю.
 
Моніторинг здійснюють китайські експерти в рамках «Протоколу фітосанітарних та інспекційних вимог щодо експорту ячменю з України до Китаю між Міністерством аграрної політики та продовольства України та Генеральною адміністрацією нагляду за якістю, інспекції та карантину Китайської Народної Республіки».
 
Ячмінь, що постачатиметься, повинен відповідати вимогам, встановленим законами, підзаконними актами про імпорт, та національним стандартам Китаю.
 
Підприємства, які експортують ячмінь, мають здійснювати процедури доочищення та просіювання до початку зберігання і транспортування ячменю.
 
Тому паралельно з обстеженням посівів проводиться обстеження місць зберігання та очистки зерна.
 
Станом на 19 червня заявку про намір експорту зерна до Китаю та на обстеження посівів ячменю подало поки що лише одне українське підприємство.
 
Обстеження  проводитимуть на тридцяти полях у Білогірському, Ізяславському, Полонському, Теофіпольському, Славутському та Шепетівському районах.
 
Також підприємство подало заявку на обстеження дванадцяти складів агропромислової компанії-елеватора. Результати обстеження оприлюднять після завершення роботи експертів.

Хто хоче премію?

Оголошено конкурс на здобуття щорічної Премії Кабінету Міністрів України, яка присуджується до Дня науки за особливі досягнення у розробці та впровадженні інноваційних технологій у виробництво та виведення на ринок української інноваційної продукції.
 
Це друга за значенням премія після Державної премії України у галузі науки і техніки. Щоб взяти участь у конкурсі, заявники (підприємства, установи та організації) до 1 серпня подають клопотання про присудження Премії міністерствам чи іншим центральним органам виконавчої влади, Національній академії наук, Національній академії медичних наук, Національній академії аграрних наук.
 
Ці установи відбирають не більше п’яти робіт на здобуття премії і подають відповідні матеріали до 1 жовтня в Міністерство освіти та науки.
 
З умовами проведення конкурсу та вимогами до оформлення документів можна ознайомитися на офіційному веб-сайті Міністерства освіти і науки України (www.mon.gov.ua) у розділі «Головна», «Діяльність», «Наука», «Премія Кабінету Міністрів України за розроблення і впровадження інноваційних технологій», підрозділі «Нормативні акти».