Хмельниччина і Житомирщина об’єднались для очищення річок Случ та Хомора

21.06.2017
У Полонному, що на Хмельниччині, спільне засідання Хмельницької та Житомирської регіональних комісій iз питань техногенно-екологічної безпеки і надзвичайних ситуацій зібрало понад сотню людей цих сусідніх областей.
 
Усі — стурбовані станом забруднення річок Случ і Хомора.
 
Проблему обговорювали разом із заступником міністра екології та природних ресурсів, головою Державної екологічної інспекції, заступником голови Держагентства водних ресурсів, заступником Міністра регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України.
 
Виявилося, аксіома «стукайте і вам відкриють» таки спрацьовує: усі вони терміново зібралися після зустрічі міністра екології та природних ресурсів Остапа Семерака із жителями Хмельницької та Житомирської областей, щоб таки припинити ганебну екологічну поведінку місцевих підприємств-забруднювачів.
 
Спеціально створена комісія оглянула стан очисних споруд ТОВ «Понінківська картонно-паперова фабрика».
 
За словами голови Держ­екоінспекції Ігоря Яковлева, наразі їх стан не відповідає вимогам експлуатації, загроза аварійних скидів у воду залишається досить високою.
 
 «Держекоінспекція здійснюватиме кризовий моніторинг стану річки Хомора. На ній працює 18 постів, які відбирають воду. Разом із Держекоінспекцією контролюватимуть ситуацію і громадські екоінспектори та місцеві активісти. Мінприроди триматиме з ними постійний зв’язок», — пообіцяв Яковлев. 
 
Під час наради прийняли рішення про спільне виділення коштів: Хмельницька та Житомирська ради дадуть їх на виготовлення проекту розчищення та проведення очисних робіт на руслах річок Случ і Хомора. 
 
Із представниками ТОВ «Понінківська картонно-паперова фабрика», яка є найбільшим підприємством-забруднювачем, домовилися, що ті своїм обладнанням очистять річки.
 
Роботи з очищення запланували почати після того, як терміново підготовлений проект пройде екологічну експертизу.
 
За останній рік Держекоінспекція провела вже шість перевірок цього підприємства.
 
Результати показали: державі завдано збитків у кілька десятків тисяч гривень. Держекоінспекція перевірить і підприємства, які здійснюють скиди в річку Хомора вище по руслу. 
 
Міністр екології та природних ресурсів Остап Семерак вважає, що децентралізація передбачає вирішення і попередження екологічних проблем саме на місцях, тому й кошти від екоподатку мають бути спрямовані за призначенням:
 
«Україні потрібен новий жорсткий природоохоронний контроль та відповідні штрафи. Тільки тоді власники підприємств-забруднювачів боятимуться навіть подумати, а не те, що перевищити допустиму норму скидів. І він обов’язково в Україні запрацює. Окремо наголошу: місцева влада має кошти на упередження екологічних проблем. По всій Україні ці кошти використовуються неефективно. Ми це змінимо. Влада має працювати на місцях, а не чекати, коли люди поїдуть у Київ шукати правди», — сказав він, коментуючи результати наради на Хмельниччині.