Як 51-й штат: Пуерто-Рiко хоче увійти до складу США

14.06.2017
Як 51-й штат: Пуерто-Рiко хоче увійти до складу США

Ще одна «зірочка» проситься на прапор США.

У Пуерто-Рiко відбувся референдум, під час якого мешканці мали вирішити: хочуть вони залишатися окремою державою чи ввійти до складу США окремим штатом.
 
Близько 98% пуерторiканців забажали влитися в американську родину.
 
Проте результати референдуму можуть бути визнані такими, що не мають юридичної сили через низьку явку виборців — лише 23 відсотки мешканців країни прийшли на виборчі дільниці, повідомляє AP. 
 
Губернатор Пуерто-Рiко Рікардо Розелло оголосив, що він повідомить ці результати Вашингтону і переконуватиме Конгрес США передбачити відповідну процедуру зміни статусу острова.
 
«Вашингтон сміятиметься вам в обличчя», — переконаний колишній губернатор острова Анібал Ачеведо Віла, натякаючи в коментарі CNN на низьку явку виборців.
 
Справді, одного лише бажання пуерторiканців приєднатися до США замало. Таке бажання має бути й у Вашингтона, що малоймовірно.
 
Пуерто-Рiко переживає глибоку економічну кризу і минулого місяця було вимушене подати на банкрутство через величезний борг у 70 мільярдів доларів.
 
Навіть консультативна допомога колишнього міністра фінансів України в уряді Арсенія Яценюка пані Наталії Яресько не змогла відвернути банкрутство.
 
Нагадаємо, її було призначено виконавчим директором Ради фінансового контролю Пуерто-Рiко. Економічний спад у країні триває вже протягом 10 років.
 
За цей час острів покинуло 350 тисяч людей, багато з них виїхали в пошуках кращого життя до Флориди, на острові панує безробіття, закриваються школи.
 
Пуерто-Рiко — острів у Карибському морі, що має статус «неінкорпорованої організованої території».
 
Тобто ця територія не є невід’ємною частиною США, верховна влада належить Конгресу США, але дія на ній американської конституції обмежена.
 
Пуерто-Рiко має власну Конституцію, законодавчу, виконавчу і судову гілки влади.
 
Зв’язок зі США полягає в наявності спільного громадянства, валюти й оборони (навіть прапор країни нагадує американський).
 
Станом на 2007 рік на острові мешкало близько 4 мільйонів людей. П’ять років тому в країні вже проводили референдум, аби приєднатися до США 51-м штатом.
 
Тоді цю ідею підтримали 65 відсотків тих, хто взяв участь у волевиявленні.
 
Але Конгрес США не пішов пуерторiканцям назустріч.