У Дніпрі створили робота-фермера на сонячних панелях

09.06.2017
Концепт автономного сільськогосподарського робота на сонячних батареях AgroSmart L розробила команда фахівців iз Дніпра.
 
Як повідомляє сайт zabeba. li, агроробот здатен обробляти одночасно близько восьми культур.
 
За словами керівника проекту Максима Тютюнникова, на відміну від існуючих аналогів, дніпровський робот уміє адаптуватися під рельєф і працювати навіть на нерівній місцевості.
 
Орієнтувалися розробники на застосування свого дітища насамперед у невеликих багатопрофільних сільгосппідприємствах.
 
Уже в перший рік використання робоферм, за словами авторів, здатен підвищити врожайність зернових на 15, а плодово-овочевих культур до 65 відсотків:
 
«Один AgroSmart L може обробляти від 300 до 3000 гектарів залежно від культури. Традиційна сільгосптехніка своєю вагою утрамбовує землю, порушуючи капілярний обмін і вбиваючи ґрунт, та ще й використовує велику кількість паливно-мастильних матеріалів. При цьому навіть сучасні точні технології землеробства не дозволяють уникнути монокультурних полів iз бур’янами та шкідниками, для знищення яких потрібні отрутохімікати, — пояснює фахівець.
 
— Наша технологія агромоста дозволяє трактору рухатися доріжками, а не по ріллі, а точна посадка — вирощувати на одному полі разом різні рослини: приміром, ряд пшениці, конюшини, картотоплі та капусти».
 
Довготривале використання робота AgroSmart L прогнозовано збільшить дохід фермера на 50-80 відсотків.
 
«Використання нашого робота дозволить не лише підвищити врожайність і знизити витрати, а й вирощувати органічну продукцію, яка на європейських ринках коштує значно дорожче, ніж традиційна, — наголошує розробник Андрій Доненко.
 
— Запропонована технологія розширить агроекспорт, який навіть у маленької Голландії вшестеро перевищує український, і, можливо, Україна припинить нарешті втрачати до 3 тисяч гектарів родючих земель щорічно через застарілі технології обробітку ґрунту». 
 
Керівник проекту Максим Тютюнников повідомив, що діючий прототип моделі в масштабі 1:15 практично готовий.
 
«Комплекс має модульну систему і складається з системи безпілотних «міні-тракторів», мостової ферми і набору навісних маніпуляторів, які зможуть виконувати будь-які польові роботи і підбиратимуться залежно від потреб сільгоспвиробників. Завдяки сонячним панелями і акумулятору робот зможе працювати цілодобово». 
 
Бортовий комп’ютер «розумного» трактора можна буде запрограмувати на багаторічний період роботи: робот зможе сам заїжджати на поле, а транспортні модулі підвозитимуть насіння, добрива та тару, відправляючи на склад уже фасовану продукцію.
 
Згідно з концептом, iз боків робота будуть розташовані вантажні модулі, які доставлятимуть витратний матеріал і забиратимуть урожай. Комплекс зможе постійно бути в полі, а за процесом роботи можна буде спостерігати онлайн: один оператор контролюватиме одразу кілька таких агрегатів. 
 
Як повідомив Андрій Доненко, стартап AgroSmart L уже подолав «долину смерті»:
 
«Вже є команда і початкова капіталізація, готуємося до створення діючої моделі у масштабі 1:10, для якої знадобиться близько 20 тисяч доларів. Загальна вартість проекту — 10 мільйонів доларів. Але це копійки в порівнянні iз західними інвестиціями у подібні розробки».