Поразка для Росії: Чорногорія офіційно стала 29-м членом НАТО

08.06.2017

Цього тижня у родині НАТО сталося поповнення: Чорногорія подала офіційні документи про вступ до Північноатлантичного союзу. Церемонія прийняття Чорногорії до НАТО відбулася у Державному департаменті США.

Саме там зберігають протоколи вступу до Північноатлантичного альянсу.

Господарем урочистості був заступник державного секретаря США Томас Шеннон.

Прем’єр-міністр Чорногорії Душко Маркович вручив йому документи про вступ до Альянсу.

З моменту прийняття їх Шенноном Чорногорія офіційно стала 29-ю державою-членом НАТО.

Короткий шлях до НАТО 

«Членство Чорногорії в НАТО сприятиме тіснішій інтеграції, демократичним реформам, торгівлі, безпеці та стабілізації у відносинах з усіма сусідами», — наголошено у повідомленні Державного департаменту.
 
У церемонії вручення Чорногорією протоколу про вступ до НАТО брав участь Генеральний секретар Альянсу Єнс Столтенберґ.
 
«Ми вітаємо прем’єр-міністра Марковича за нашим столом. Чорногорія стає 29-м членом нашої родини. Це є чітким сигналом, що двері НАТО залишаються відчиненими для держав, які поділяють наші цінності й бажають долучитися до найуспішнішого альянсу в історії», — заявив генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберґ напередодні церемонії урочистого підняття прапора Чорногорії біля штаб-квартири НАТО у Брюсселі.
 
У середу нового члена альянсу урочисто вітали в цій міжнародній організації, участь у церемонії взяв президент Чорногорії Філіп Вуянович.  
 
Шлях Чорногорії до НАТО був дуже коротким. У 2006 році ця країна офіційно стала незалежною від Сербії, а вже через три роки альянс формально відчинив двері для нового члена.
 
У 2010 році Подгориця (столиця країни. — Ред.) отримала статус кандидата на вступ до Європейського Союзу.
 
А в травні минулого року глава чорногорського уряду підписав протокол про вступ до НАТО.
 
Упродовж останніх 12 місяців Чорногорія була спостерігачем без права голосу в усіх зустрічах альянсу, зокрема на самітах у Варшаві та Брюсселі.
 
А відтепер стає  повноправним членом НАТО. Це перше розширення організації з 2009 року, коли до неї приєдналися Албанія та Хорватія.

Поразка Кремля

Приєднання до організації країн Північноатлантичного договору відбулося на тлі тривалого тиску на цю балканську державу з боку Москви.
 
Однак ні протести, організовані проросійськими антинатовськими силами, ні погрози й ворожа риторика Кремля, ні торговельні ембарго не завадили цій державі набути членства в НАТО і відкрити альянсу шлях до контролю всього узбереж­жя Адріатики та посилення своєї присутності на Балканах. 
 
З квітня триває заборона на ввезення до Росії чорногорських вин, які є чи не найвідомішим експортним товаром Чорногорії.
 
«Росіяни втрачають нагоду куштувати найкращі вина», — так відреагував на російське ембарго прем’єр-міністр балканської держави Душко Маркович.
 
Раніше повідомлялося, що Душко Маркович та спікер парламенту Іван Брайович були внесені Росією до санкційного списку осіб, яким заборонено в’їзд на територію країни.
 
«Чорний список» поповнили також щонайменше 46 депутатів, які голосували за приєднання Чорногорії до НАТО.
 
Напередодні набуття членства в Альянсі влада Чорногорії вирішила у відповідь заборонити в’їзд 149 громадянам Росії й України, яких підозрюють у причетності до анексії Криму та війни на Донбасі.
 
Спроба Кремля здійснити за допомогою місцевих агентів державний переворот та вбити прем’єра Чорногорії також мала на меті перешкодити вступу країни до НАТО.
 
Швидкий шлях Чорногорії до НАТО — це також результат впливів Росії на Балканах.
 
Захід хотів якомога швидше перетягнути Чорногорію на свій бік.
 
Російські інвестиції у сусідній Сербії, а також бомбардування НАТО під час Балканської війни призвели до того, що в Чорногорії досі є багато противників альянсу.
 
Військо Чорногорії становить всього 2 тисячі солдатів і офіцерів.
 
Однак геостратегічне положення Чорногорії важливіше за її «військову важливість»: там розташовані дві військово-морські бази в Барі та Которі, які, можливо, й входять до нинішніх планів НАТО.
 
До того ж кілька років тому Росія просила дозвіл Чорногорії на використання Бара як тилової морської бази для своїх кораблів, які прямували до Сирії.
 
Однак, на тлі тиску з боку НАТО Чорногорія відхилила російську пропозицію.
 
Чорногорія в НАТО — це поразка для Росії.