Треті зайві: українські волейболістки не змогли кваліфікуватися на «мундіаль»

08.06.2017
Треті зайві: українські волейболістки не змогли кваліфікуватися на «мундіаль»

Українські волейболістки не змогли пробитися на чемпіонат світу-2018 в Японії. (Фото з сайта www.fvu.in.ua.)

На відміну від вітчизняних чоловіків-волейболістів, які під час групового етапу кваліфікації на ЧС уже в перших двох ігрових турах розпрощалися з надією пробитися на «мундіаль», зазнавши поразок від прямих конкурентів, наша жіноча збірна практично до останнього моменту перебувала у вирі боротьби за перепустку на світову першість, яка проходила в Баку.
 
Щоправда, підсумковий результат кваліфікації від цього особливо не змінився.
 
Як і чоловіча збірна, українські волейболістки також опинилися за бортом фінальної стадії майбутнього «мундіалю», хіба що посіли наші дівчата у своєму відбірковому секстеті місце трохи вище, ніж підопічні Угіса Крастіньша.
 
Імена своїх головних опонентів «синьо-жовті» добре знали. За перші два місця в секстеті, одне з яких гарантувало пряму путівку на чемпіонат світу до Японії, інше — давало можливість по­змагатися в «плей-оф» відбору, підопічні Гарія Єгіазарова мали сперечатися з господарками турніру та командою Голландії.
 
При цьому фаворитами наші дівчата не були.
 
У цьому контексті календарний розклад баталій виглядав для українок вельми непогано. У другому турі — побачення з Азербайджаном, у четвертому, передостанньому, — дуель iз голландками.
 
Можливість для певної «розминки» перед побаченням з одним рейтинг-фаворитом та нагода перевести подих перед зустріччю з іншим — загалом, прийнятний календар.
 
Утім особливих дивідендів українські волейболістки з такого турнірного розпорядку не витиснули, хоча й без боротьби не здалися.
 
Головним усе ж орієнтиром, який мав привести «синьо-жовтих» на японський «мундіаль», був ігровий рівень команди.
 
А він, як виявилося, ще не надто дотягує до рівня ключових претендентів на поїздку на ЧС.
 
Поєдинок команді Азербайджану підопічні Єгіазарова програли «всуху». 
 
Після чого гра проти Голландії перетворилася на останню надію зачепитися за японський «мундіаль».
 
До честі українських волейболісток, у цьо­му матчі вони витиснули з себе весь максимум.
 
І нехай у матчі вони виграли лише один сет, у ще двох вони довели справу до «більше-менше».
 
У якійсь мірі вирішальною в україно-голландському протистоянні, де вирішувалася доля володаря другого місця в групі, стала перша партія, котра завершилася з рахунком 30:28 на користь «помаранчевих».
 
До заключного туру збірні Азербайджану та Голландії підійшли з рівною кількістю очок, тож очне протистояння мало дати відповідь на питання щодо власника прямої путівки на ЧС-2018.
 
Переконливішими в цьому протиборстві виявилися господарки відбору, в трьох партіях взявши гору над конкурентом.
 
Щодо решти матчів українських волейболісток у Баку, то і команду Ізраїлю, й Норвегії, й Данії, підопічні Єгіазарова перемогли, посівши, в підсумку, третє місце в пульці.
 
Відзначимо, що в складі збірної Азербайджану виступали одразу троє наших колишніх співвітчизниць.
 
Усі вони — вихованки вітчизняного волейболу, проте після одруження захищають тепер Наталія Мамедова (до заміжжя — Сказка), Єлізавета Самадова (Рубан) та Поліна Рагімова (Петрашко) кольори іншої держави... 
 

ТАБЛО

Чемпіонат світу. Жінки. Кваліфікація. Ізраїль — Україна — 0:3 (22:25, 20:25, 11:25), Україна — Азербайджан — 0:3 (17:25, 17:25, 21:25), Україна — Норвегія — 3:1 (25:21, 22:25, 25:14, 25:17), Голландія — Україна — 3:1 (30:28, 18:25, 25:13, 27:25), Україна — Данія — 3:0 (25:14, 25:18, 25:16).
 
Підсумкове становище: Азербайджан — 15, Голландія — 12, Україна — 9, Ізраїль — 6, Норвегія — 3, Данія — 0.