Відповідальність за суботній теракт у Лондоні узяла на себе «Ісламська держава»

07.06.2017
Відповідальність за суботній теракт у Лондоні узяла на себе «Ісламська держава»

Момент злочину.

У суботній вечір у Лондоні, у центрі міста, стався терористичний замах — загинуло семеро осіб.
 
Ще майже 50 поранених перехожих перебувають у шпиталях, деякі з них — у критичному стані.
 
Знаряддям убивства цього разу злочинці знову обрали автомобіль: спочатку на Лондонському мосту в’їхали фургоном у натовп, а потім iз ножами атакували перехожих. Поліцейські були змушені стріляти й убили всіх трьох нападників.
 
Лондонська поліція у понеділок, 5 червня, повідомила, що встановила особи терористів. Оприлюднено прізвища двох ідентифікованих нападників.
 
Це 27-річний Хурам Батт і 30-річний Рашид Редуане. Обидва мешкали в районі Баркінг на сході Лондона.
 
За даними поліції, Батт був родом iз Пакистану і мав британський паспорт. Редуане, за інформацією поліції, був мароккансько-лівійського походження, працював кухарем і використовував різні дати народження та імена.
 
Батт працював у компанії Auriga, якій належить мережа ресторанів швидкого харчування Kentucky Fried Chicken, до жовтня 2016 року шість місяців працював стажером у службі підтримки клієнтів лондонського метрополітену.
 
«Хурам Шазад Батт був відомий поліції та МІ-5. Однак ніякої інформації про планування атаки не було.
 
Інший нападник Рашид Редуане раніше не був відомий спецслужбам», — йдеться у повідомленні Скотланд-Ярду. Прізвище тре­тього спільника поки не назвали.
 
Серед жертв нападу на Лондонському мості — канадійка Кріссі Арчибальд.
 
За повідомленням її родини, 30-річна дівчина померла на руках свого нареченого після того, як потрапила під фургон нападників.
 
Сестра 32-річного британця Джеймса МакМулана розповіла, що дізналася про смерть брата після того, як на одному з тіл на місці інциденту знайшли його банківську карту.
 
Також серед семи жертв нападу є французи, повідомив міністр закордонних спав Франції Жан-Ів ле Дріан.
 
Після нападу на Вестмінстерському, Ламбетському мостах та мосту Ватерлоо встановили спеціальні бар’єри, які б мали захистити пішоходів від наїзду автомобілів.
 
Суботня атака — це вже третій серйозний терористичний інцидент у Великій Британії впродовж останніх місяців. «Ісламська держава» знову взяла відповідальність за вбивство невинних людей.
 
Джихадисти поширили це повідомлення через пов’язану з ними інформаційну агенцію «Амак». Поліція і влада Британії наразі ніяк не прокоментували цю заяву. 
 

А ТИМ ЧАСОМ...  

Британський прем’єр Тереза Мей підтвердила, що вибори до парламенту таки відбудуться 8 червня, попри теракти, що скоїли у Британії впродовж останніх місяців.
 
«Насильству ніколи не слід дозволяти порушувати демократичний процес», — сказала вона, виступаючи перед резиденцією на Даунінг Стріт після головування на зустрічі з міністрами та керівниками силових відомств.