Двоколісні мандри: як завдяки велосипеду відкрити для себе незвичайну Польщу

07.06.2017
Двоколісні мандри: як завдяки велосипеду відкрити для себе незвичайну Польщу

GreenVelo — один із найцікавіших і найновіших туристичних маршрутів нашого західного сусіда.

Це може стати цікавим відкриттям  для українських туристів.
 
Поруч із нашим західним кордоном, на сході Польщі пролягає найдовший у цій країні велосипедний маршрут.
 
Він простягається на 2070 кілометрів і спокушає численними атракціями.
 
І коли під час цьогорічних Днів Києва на Софійській площі столиці спеціальна Капсула GreenVelo, яка знайомить із маршрутом у форматі 5D, пропонувала «проїхатися» велосипедною трасою — з бажаючих вишикувалася довжелезна черга.
 
Спеціальне устаткування на колесах, схоже на ракету радянського зразка, викликало пожвавлене зацікавлення.
 
Тим паче що «кіно», яке показували всередині, завдяки новим технологіям занурювало у світ пригод (бризки води, вітер, шум дерев, дерев’яний місточок, який скрипить під твоїм ровером).
 
Східний велосипедний маршрут GreenVelo — а саме таку назву має найдовший велосипедний маршрут у Польщі — є одним із найновіших комплексних туристичних продуктів, який з’явився у Польщі останнім часом.
 
Велосипедна траса, збудована 2015 року, пролягає через 5 воєводств Східної Польщі.
 
Вся вона позначена характерними помаранчевими дорожніми знаками. І облаштована таким чином, щоб велосипедисти відчували під час подорожі цілковитий комфорт.
 
«За два роки функціонування маршрут став дуже популярним у Польщі і високо оцінений велосипедистами, якщо йдеться про стандарти обслуговування. Не досить того, що завдяки дорожнім знакам велосипедисти легко знайдуть маршрут, важливо, що вони можуть також зупинитися в пунктах обслуговування велосипедистів, знайти тут місце для нічлігу, відпочинку, отримати всю необхідну допомогу. У цих місцях, приязних до мандрівників на двох колесах, подорожуючі можуть затриматися на кілька днів, відпочити. Загалом таких місць з обслуговування велосипедистів понад 200 на всьому маршруті.
 
Кожні 5-10 кілометрів такі пункти обслуги мають характер паркінгу і місця для перепочинку; кожні 15-30 кілометрів місця обслуговування велосипедистів мають туалети, неподалік можна знайти заклади харчування, продуктові крамниці, магазини з інвентарем для велосипедів і ремонтним сервісом, а також пункти туристичної інформації. А кожні 50 кілометрів можна знайти місце обслуговування велосипедистів із місцями для ночівлі (кемпінги, пансіонати, апартаменти, хостели, готелі)», — сказала під час прес-конференції в Києві директор Регіональної туристичної організації Свєнтокшиського воєводства, через який пролягає маршрут GreenVelo, Малгожата Вілк-Гживна.
 
А оскільки йдеться про нічліги, то доброю новиною є те, що на всьому маршруті більше дешевших місць для нічлігу,  доступніших за цінами, ніж дорогих люксових.
 
«Це виникає з досліджень, які провадимо на польському ринку, але я переконана, що український турист очікує того самого: прагне чистих, ошатних, але недорогих готелів, хостелів, апартаментів або кімнат в оселях зеленого туризму. Власне, таку пропозицію маємо для гостей нашого маршруту», — зауважила заступник директора Департаменту промоції й економічної співпраці уряду маршалковського Підкарпатського воєводства, через яке так само пролягає маршрут GreenVelo, Марія Міхур-Жємба.
 
Яким же є, власне, велосипедний маршрут GreenVelo? Які атракції пропонує туристам? 
 
GreenVelo — це насамперед ідеальний маршрут для тих, хто цінує спокій, природу і її куточки — справді незаймані, «дикі», ще не відкриті масовим туристом.
 
Він пролягає через 5 польських Національних парків, через 15 ландшафтних парків, уздовж (або поперек) найбільш знаних і найбільших польських річок. Зокрема, Вісли.
 
Починається у Свєнтокшиському воєводстві, далі пролягає до Підкарпатського, проходить через добре знаний жителями Західної України Жешув, майже сягає Бещад, потім прямує на північ, аж до мальовничих Мазурських озер, а завершується на Віслянській затоці біля Балтійського моря.
 
Дорогою турист бачить усе, що є найкрасивішим у цій частині Польщі.
 
Наприклад, незвичайний геологічний резерват у Кельцах, одну з найкрасивіших резиденцій польських шляхтичів — палац у Ланцюті.
 
На ділянці маршруту, що пролягає Підкарпаттям (він є найближчим до українського кордону), варто неодмінно відвідати незвичайний дендрарій у Болестрашицях, щось на кшталт ботанічного саду, із загадковими субтропічними та тропічними рослинами.
 
У Підкарпатському воєводстві на маршруті GreenVelo можна проїхатися незвичайними містками, схожими на мости з фільму про Індіану Джонс.
 
Висячі мости на сталевих линвах, дуже вузькі, на яких розминутися можуть тільки два велосипеди, легко колихаються на вітрі і скриплять, додаючи незабутнього адреналіну велосипедистам.
 
«У Люблінському воєводстві велотуристи можуть відвідати відому стайню арабських коней у Янові Любельському, де під час аукціонів коней оцінюють за «космічними цінами»; а клієнтами, які купують тут скакунів, є арабські шейхи, члени гурту Rolling Stones», — поділилася директорка бюро Люблінської регіональної туристичної організації Дорота Ляховська.
 
Також на маршруті у Люблінському воєводстві можна побачити незвичні Шуми над Таневем. Танев — це невелика, спокійна річка, яка в околицях GreenVelo сходами «спускається» щораз нижче. Природні пороги річки  наповнюються водою, яка голосно вирує і шумить — звідси назва Шуми над Таневем. 
 
Упродовж усього маршруту можна зустріти багато церков, дбайливо збережених, відреставрованих. До речі, GreenVelo — це маршрут багатьох культур і чоти­рьох релігій, бо знайдемо тут пам’ятки католицькі, православні, греко-католицькі і мусульманські.
 
Пам’ятки православної і мусульманської культур зустрінемо також у наступному з 5 воєводств на маршруті, тобто у Підляському воєводстві.
 
Воно відоме своїми зубрами, стадо яких охороняється у Біловезькому національному парку, а також мусульманськими мечетями і унікальним Музеєм ікон у Супраслі, який охоче відвідують поляки і гості з-за кордону.
 
А з Підляського воєводства доїжджаємо маршрутом до Вармінсько-Мазурського воєводства — відомого Краю Тисячі Озер, популярних оздоровниць.
 
Звідси вже недалеко до польського моря, а точніше — Віслянської затоки. Пляжі тут чисті, піщані, дикі, вода прозора. 
 
Що важливо: Східна Польща далі залишається порівняно дешевою: ціни на нічліги тут на 20-30 відсотків нижчі від цін на заході Польщі.
 
І оскільки вже незабаром запрацює «безвіз» і українці зможуть мандрувати вільніше, то матимуть можливість спробувати всі принади «туризму без кордонів».
 
Тим паче що цей велосипедний маршрут у певних відтинках пролягає майже поруч з українсько-польським кордоном.