Трагікомедія в «Квадраті»: хто тріумфував на Каннському міжнароднму кінофестивалі

30.05.2017
Трагікомедія в «Квадраті»: хто тріумфував на Каннському міжнароднму кінофестивалі

У неділю ввечері глава журі ювілейного, 70-го, Каннського кінофестивалю іспанський кінорежисер Педро Альмодовар та член журі, французька кінозірка Жюльєт Бінош оголосили зі сцени Палацу фестивалів переможців цьогорічного головного кінофоруму світу. 
 
З 19 художніх фільмів, які змагалися у головному конкурсі, судді віддали перемогу роботі шведського режисера Рубена Остлунда «Квадрат» («The Square»).
 
Ця трагікомічна стрічка є сатирою на світ сучасного мистецтва та його меценатів.
 
Дія фільму відбувається у Стокгольмі. Головний герой Крістіан — розлучений чоловік, який самотужки виховує двох доньок, працює у музеї сучасного мистецтва та курирує новий проект «Квадрат».
 
Зав’язка сюжету — викрадення у нього телефону і гаманця.
 
Крістіан відстежує смартфон через спеціальний додаток та вирушає на його пошуки в бідний район шведської столиці, що викликає низку неочікуваних для нього подій. 
 
Критики називають фільм блискучою сатирою на гротеск та пафос сучасного мистецтва.
 
Гран-прі, другу за значимістю фестивальну нагороду, отримав фільм «120 ударів на хвилину» (120 battements par minute) французького режисера марокканського походження Робена Кампійо.
 
Фільм прозповідає про боротьбу ВІЛ-інфікованих у 90-х роках минулого століття, коли СНІД постав однією з великих проблем людства. Стрічка «120 ударів на хвилину» також здобула головний приз Міжнародної федерації кінопреси ФІПРЕССІ.
 
Талановитий американський актор Хоакін Фенiкс був приголомшений, коли журі визнало його кращим актором цьогорічного фестивалю за роль кілера у фільмі «Тебе ніколи насправді тут не було» (You Were Never Really Here) шотландської постановниці Лінн Ремсі.
 
У стрічці йдеться про відчудження між дорослими та дітьми. Приз за кращу жіночу роль отримала німкеня Діана Крюгер за створення переконливого образу молодої жінки, яка втрачає в терористичному замаху чоловіка та сина.
 
Не отримавши правосуддя, герої самі починають відповідати терактами на теракти.
 
Поставив стрічку «З нізвідки» (Aus dem Nichts) німецький режисер турецького походження Фатіх Акін.
 
Кожна його робота є подією у світі кіно, тому Акін є частим гостем на кінофестивалях. Кращим режисером журі визнало американку Софію Копполу за постановку фільму «Обдурений» (The Beguiled) — рімейк фільму з Клінтом Іствудом.
 
Приз за кращий сценарій до фільму «Вбивство священного оленя» (The Killing of a Sacred Deer) отримав грецький майстер на всі руки (актор, режисер, сценарист, театральний постановник, продюсер та монтажист) Йоргос Лантімос.
 
Це страшний і водночас дотепний трилер у дусі античних грецьких трагедій.
 
Одна з головних нагород у Канні — приз журі — дісталась стрічці «Нелюбов» російського режисера Андрія Звягінцева.
 
А приз «Золота камера» за кращий режисерський дебют отримала Леонор Серай за фільм «Молода жінка».  
 
Спецприз журі з нагоди 70-річчя фестивалю присуджено голлівудській кінозірці австралійського походження Ніколь Кідман (цьогоріч на кінофорумі було представлено одразу чотири стрічки за участю цієї актриси).
 
Ще одна «Золота пальмова гілка» дісталася стрічці «М’яка ніч» китайця Сяо Чен як найкращому короткометражному фільму.
 
Фільми цьогорічного Каннського фестивалю були захоплюючими і різнобічними, тому можна передбачити, що десь половина iз них змагатиметься й за «Оскари».