Посівна затримується: аграрії замінююють побиту травневими морозами озимину

30.05.2017

В Україні формально завершився посів соняшнику: вже минулого тижня він зайняв 5,4 мільйона гектарів, що стовідсотково збіглося з цьогорічним прогнозом.

Крім того, перевищили план із посіву цукрових буряків (310 тисяч гектарів, або 106 відсотків) та гороху (382 тисячі гектарів, або 116 відсотків). 

Пізніми культурами українські аграрії намагаються компенсувати вимерзлі у квітні-травні площі під озиминою. 

Пересівати чи лікувати?

В Одеській області, наприклад, план посіву гороху цьогоріч перевиконали на чверть. Розширення відбулося в першу чергу за рахунок пересівання озимого ріпаку, що загинув.
 
В опитуванні, проведеному експертами агенції «АПК-інформ», більшість сільгоспвиробників Одеської області пояснювали збільшення площ під горохом як загибеллю посівів озимого ріпаку, так і дотриманням норм сівозміни.
 
За даними Мінагропроду України, в Одеській області вже станом на початок квітня горохом було засіяно 47,2 тисячі гектарів, що склало 124 відсотки від прогнозу. 
 
Утім сучасні технології до пересіву площ ослабленої озимини дозволяють підходити зважено: іноді економічно доцільніше залишити такі поля для отримання хоч і меншого, а все ж врожаю підмерзлих культур.
 
Світлана Чоні, технічний мене­джер із фунгіцидів і протруйників на зернових культурах, звернула на це увагу під час «круглого столу» «Аналіз умов перезимівлі зернових культур та основні елементи технології вирощування зернових у 2017 році».
 
За її словами, минулого року агрономи, які прийняли рішення не пересівати поля, а приділити їм посилену увагу, щоб максимально реалізувати потенціал рослин, опинились у виграші.
 
«В 2016 році ті поля, які ми залишали навіть із 1,5 мільйонами сходів на гектар, давали досить непоганий врожай: 35-40-45 центнерів з гектара в різних регіонах України, — зауважила Світлана Чоні.
 
— Погодьтеся, що це значно краще, ніж пересіяти будь-якою іншою культурою, отримуючи чималі додаткові затрати»

А шкідників проґавили

За даними Мінагрополітики, на кінець минулого тижня майже завершено посів кукурудзи на зерно: 4,4 млн. га, або 97 відсотків від прогнозу.
 
Соя посіяна на площі 1,8 млн. га, або 94 відсотки.
 
Посів гречки проведено на площі 130 тис. га, або 89 відсотків. Просом засіяли 46 тис. га або 56 відсотків.
 
Ранні ярі зернові та зернобобові культури посіяні на площі 2,3 млн. га, або 98 відсотків від прогнозу.
 
З них ярої пшениці — 172 тис. га, або 97 відсотків від прогнозу, ярого ячменю — 1,56 млн. га, або 95 відсотків від прогнозу, вівса — 198 тис. га, або 96 відсотків від прогнозу. 
 
Тим часом у багатьох господарствах на півдні України озимий ячмінь та пшениця показали ознаки ураження шкідливою черепашкою.
 
Це засвідчило несвоєчасний або недостатній інсектицидний захист.
 
Про масовий розвиток клопа-черепашки на полях Миколаївщини та інших областей повідомили регіональні менеджери компаній-дистриб’юторів засобів захисту рослин.
 
Зокрема, в багатьох господарствах почали спостергати так звану «білоколосицю» — недорозвинені та деформовані колоски, позбавлені пігментації.
 
Ці добре помітні ознаки ураження клопом свідчать про те, що інсектицидний захист або не спрацював, або взагалі не був проведений.
 
Більшість фахівців вважає, що ситуації вже важко зарадити, бо для ефективного контролю чисельності клопа-черепашки першу обробку інсектицидом по краях полів потрібно було робити ще на початку виходу його з місць зимівлі — лісосмуг та інших насаджень. 

Ціни на збіжжя знижуються

Схоже, на додачу до несприятливих погодних умов засмутитися аграріям доведеться ще й через малосприятливі ринкові тенденції.
 
Світове виробництво зернових у 2017/18 маркетинговому році складе 2 мільярди 53 мільйони тонн, що на 67 мільйонів тонн менше, ніж у попередньому маркетинговому періоді, свідчать дані авторитетного джерела International grains council (IGC).
 
Світове виробництво зернових загалом знизиться.
 
Згідно з прогнозом, світове виробництво пшениці складе 736 мільйонів тонн, що на 18 мільйонів менше, ніж у 2016/17 МР, але зростанням ціни це не супроводжуватиметься.
 
Ринок української пшениці останніми тижнями також демонстрував стабільне зниження закупівельних цін.  
 
Можливо, на їх падіння вплинув той факт, що на звичному для вітчизняних агротрейдерів ринку Єгипту українську пшеницю почала активно витісняти американська. 
 
Як повідомляє прес-служба Аграрного союзу України, на умовах поставки EXW-елеватор ціни просіли на 50 гривень за тонну, а на СРТ-порт на 50-70 гривень за тонну знизилась ціна продовольчої пшениці і на 80 грн./т —фуражної.
 
«На пшеничному ринку переважають знижувальні тенденції, оскільки пропозицій зернових на ринку вистачає. При цьому попит поступово знижується в очікуванні нового врожаю, а тиску додає триваюче укріплення гривні відносно долара», — йдеться в повідомленні АСУ. На наступному тижні ймовірним є подальше поступове зниження цін на пшеницю, прогнозують експерти. 
 
На ринку ріпаку ціни на новий врожай також знизились на умовах поставки EXW-елеватор та СРТ-порт: мінус 100 гривень за тонну протягом тижня.  
 
Зниження цін пояснюється тенденціями суміжних ринків та валютними коливаннями.
 
Ціни на ринку кукурудзи продовжили знижуватись, хоч і повільніше: на умовах EXW-елеватор вони просіли на 50 гривень за тонну, на СРТ-порт —мінус 50-70 гривень за тонну.
 
Факторами тиску на ціни кукурудзи залишаються наявність пропозицій (переважно малих партій), зміцнення гривні до американського долара, наближення нового врожаю.
 
Але попит на кукурудзу поки що залишається доволі активним.
 
Наступного тижня на ціновому ринку очікують збереження існуючої тенденції.