«Конверти» з доларами: на Львівщині викрили фіктивних підприємців

30.05.2017
Податківці виявили конвертаційний центр, через який за два роки вивели 3 млрд. доларiв.
 
За останні два роки півдесятка фіктивних структур відмили гроші, які мали сплатити у бюджет підприємства реального сектору економіки, у тому числі державні компанії.
 
Про це стало відомо з ухвали Шевченківського суду Києва від 16 травня 2017 року, що розміщене в Єдиному реєстрі судових рішень.
 
За даними податківців, невстановлені особи у 2015—2017 роках вчинили фіктивне підприємництво шляхом при­дбання 100% частки статутного капіталу компаній «Схід-маркет плюс», «Експерт-трейд маркет», «Комфорт маркет груп», «Шлях Вільний», та «ТД «Пальміра».
 
Їх купили від імені підприємств нерезидентів iз метою прикриття незаконної діяльності — надання послуг iз мінімізації податкових зобов’язань підприємств реального сектору економіки, встановили податківці.
 
Як стало відомо УМ,  минулого тижня у Львові та Івано-Франківську «на­крили» конвертаційні центри, які відмили грошей на загальну суму близько 80 млн. гривень.
 
На Львівщині під час обшуків офісних приміщень, автомобілів i місць проживання фігурантів виявлено і вилучено 448 тис. грн. готівкою
 
. Про це повідомляє прес-служба ДФС України.
 
«У рамках розслідування кримінального провадження за ч. 3 ст. 212 КК України встановлено групу осіб, які впродовж 2016 р. —  квітня 2017 р. надавали послуги підприємствам реального сектору економіки Львівської області з формування незаконного податкового кредиту та переведення безготівкових коштів у готівку»,  —  йдеться в повідомленні.
 
За інформацією ДФС, для прикриття своєї незаконної діяльності фігуранти придбали, створили та зареєстрували на себе особисто і підставних осіб багато фіктивних і транзитних компаній, на рахунки яких надходили безготівкові кошти, в основному за придбання будматеріалів та виконання робіт.
 
Надалі кошти знімали організатори як безпроцентну позику на зворотній основі в касі відділення одного з комерційних банків і передавали замовникам послуг за винагороду в розмірі 6-12% та 12-17%.
 
А в Івано-Франківську конвертаційний центр завдав державі збитків на 8 млн. гривень. Про це повідомляє прес-служба СБУ.
 
Троє місцевих мешканців організували «конверт», зареєструвавши кілька фірм для проведення фіктивних безтоварних фінансово-господарських операцій.
 
Замовниками «послуг» конвертцентру були понад 10 підприємств регіону, які у такий спосіб ухилялися від сплати податків та легалізовували тіньові доходи. Місячний обіг конвертцентру становив понад 1,5 млн. грн.
 
Під час обшуків в офісах конвертцентру та за місцями проживання фігурантів справи співробітники спецслужби вилучили майже 100 тис. грн., печатки та штампи фіктивних підприємств і фінансову-бухгалтерську документацію, що доводить проведення нелегальних оборудок.
 
Також заблоковано банківські рахунки, які використовували організатори протиправного бізнесу.