Замість субсидій: в Україні почався бум розвитку сонячної енергетики

30.05.2017
Замість субсидій: в Україні почався бум розвитку сонячної енергетики

Як справжні ґазди, вітчизняні бізнесмени та пересічні українці не хочуть, аби сонце у нас світило просто так. (Фото з сайта freedompeople.org.ua.)

Після відчутної турбулентності, у якій опинилася українська теплова електроенергетика — через блокаду вугілля з ОРДЛО, ринок отримав потужний поштовх для розвитку.

І оскільки святе місце порожнім не буває, в Україні почали активно розвиватися інші методи генерації. Зокрема, сонячна.

«Електробум»: щороку в рази більше 

За три місяці 2017 року в нашій країні ввели в експлуатацію 66 МВт нових потужностей сонячних електростанцій, що продукують так звану «чисту» електроенергію за «зеленим» тарифом.
 
Згiдно з даними Держенергоефективності, маємо напрочуд позитивну динаміку.
 
Так, за три місяці нинішнього року почали працювати половина від усіх потужностей, які були введені за весь минулий рік.
 
Хоча 2016 рік також можна вважати свого роду рекордним, — торік було введено в чотири рази більше об’єктів, ніж у 2015-му. Тобто 120 МВт. Із них 90 МВт — це саме сонячні електростанції. 
 
За прогнозами Держенергоефективності, у нинішньому році сумарна потужність сонячних електростанцій в Україні зросте на 20%, до 1,2 ГВт.
 
«У 2016 році нових потужностей було 120 МВт. У нинішньому, я думаю, зростання сонячної генерації становитиме щонайменше 200 МВт», — сказав очільник агенції Сергій Савчук, додавши, що на початок нинішнього року в державі в сумі налічувалося близько 1 ГВт потужностей сонячних електростанцій.  
 
Один із найбільших «сонячних» проектів започатковано в Одеській області.
 
Тут до 1 червня 2018 року планується збудувати три сонячні електростанції загальною потужністю 86 МВт.
 
Ініціатором виступила компанія Kness Group.
 
Обсяг залучених інвестицій планують на рівні 80 млн. доларів.
 
Сьогодні, за даними Одеської обласної державної адміністрації, в регіоні експлуатуються електростанції загальною потужністю 230 МВт.
 
Тож нові об’єкти додадуть близько третини до того обсягу, що ми маємо нині. 
 
Нові екологічні проекти реалізують і на заході нашої держави. Так, зокрема, на Львівщині до кінця нинішнього року почнуть працювати шість нових електростанцій: дві вітрові, три сонячні та одна гідроелектростанція.
 
Тим часом Кабінет Міністрів розглядає можливість розвивати вироблення сонячної електроенергії у зоні відчуження Чорнобильської атомної електростанції.
 
«Ми вважаємо, що треба створити абсолютно конкурентні умови, щоб ті компанії, які хочуть узяти участь у цих масштабних проектах (щодо вироблення сонячної енергетики), по-перше, зробили це відкрито, публічно, через зрозумілі процедури і механізми для того, щоб ми отримали найкращі інвестиції, мінімізували будь-які втручання і все зробили дуже конкурентно, прозоро», — сказав Гройсман.
 
За словами Прем’єра, у країни є можливість розмістити потужне обладнання для того, щоб виробляти електроенергію.
 
«Ми бачимо, що інфраструктурно ми можемо її прийняти і розподілити по території країни. Це інвестиції, енергетична безпека нашої країни», — додав очільник уряду.

Усе, що зайве, продам за 18 центів

Утім енергонезалежність України створює не лише держава та великі інвестори, здатні вкладати у проекти десятки мільйонів доларів.
 
Сонячна генерація доволі доступна і пересічним українцям, які встановлюють у своїх садибах міні-електростанції і не лише забезпечують власне споживання, а й продають надлишки державі. 
 
Так, за словами Сергія Савчука, серед наших громадян останній рік суттєво зростає інтерес до установки невеликих індивідуальних сонячних батарей — потужністю до 30 КВт — на дахах власних будинків.
 
«Будь-який власник сонячної електростанції на даху свого будинку може продавати надлишкову електроенергію на гуртовому ринку електроенергії за 18 євроцентів за одну кіловат-годину», — сказав чиновник. 
 
За його словами, ми сьогодні спостерігаємо дуже хорошу динаміку установки індивідуальних сонячних панелей.
 
«Наприклад, в останньому кварталі 2016 року ми отримали плюс 70% щодо кількості станцій плюс 111% щодо сумарної їх потужності», — додав Савчук.
 
А вже у першому кварталі нинішнього року кількість індивідуальних сонячних панелей зросла на 18%, а їх сумарна потужність — на 20%. 
 
Усього ж, як заявив посадовець, в Україні вже встановлено 1300 панелей у домогосподарствах.
 
«При цьому в останньому кварталі — плюс 200 панелей», — констатував він.
 
Утім навіть за таких обсягів і такої динаміки альтернативна енергетика залишається лише допоміжною генерацією.
 
Адже, за даними компанії-оператора об’єднаної енергосистеми «Укренерго», станом на травень нинішнього року частка генерації електроенергії з відновних джерел становить близько 0,49%. 
 
Звичайно, сонячні батареї не знизять важливість атомної електроенергетики в Україні, теплової — попри всі проблеми, які сьогодні існують у цій галузі.
 
Проте «сонячний енергобум», який сьогодні існує в Україні, — це чудова нагода для хазяйновитих українців — тих, які мешкають у приватному секторі — запастися «власноруч виготовленим» струмом.
 
А це означає, що, інвестувавши не захмарні для людей кошти (кілька тисяч доларів), вони не лише не платитимуть щомісяця за електроенергію, а, навпаки, зароблятимуть, продаючи державі зайву.
 
Іншими словами, йдеться про соціальну складову, яка значно ефективніше допоможе українцям, ніж банальні і непрозорі субсидії. 
 
Розвиток індивідуальної генерації можливий за умови надання пільгових кредитів для охочих встановити сонячні панелі.
 
Це вже — завдання державної ваги, до якого має бути причетний і Каб­мін, і Національний банк, а також наші міжнародні партнери, які готові вкладати кошти у забезпечення енергетичної незалежності України.
 
Ну а влада має розширити поняття «теплих кредитів», зробивши їх доступними і для власників міні-електростанцій на даху. 
 

А ТИМ ЧАСОМ...

Африканська альтернатива на марші
Перший антрацит із Південно-Африканської Республіки, який компанія ДТЕК вирішила закупити замість блокованої сировини з окупованих територій, уже надійшов на склади порту «Южний».
 
У неділю, що минула, корабель типу «Панамах» доставив перших 75 тис. тонн вугілля.
 
«Перевалка здійснена з випередженням графіка на 59 годин, — повідомили у ДТЕК. — У середньому за добу підприємство відправляє на електростанції близько ста вагонів із вугіллям».  
 
За словами в.о. директора порту Віталія Жуковського, понад 17 тис. тонн, а це 250 вагонів, уже відвантажено споживачам.
 
«Роботи виконуються таким чином, щоб максимально швидко відвантажувати електростанціям вугілля, яке необхідне Україні для проходження наступного опалювального сезону, — додав він. — Наступне судно з антрацитом із ПАР ми готуємося прийняти наприкінці червня». 
 
Таким чином, «Южний» щомісяця прийматиме один суховантаж типу «Панамах»: компанія ДТЕК підписала угоду про купівлю 675 тис. тонн вугілля у ПАР із можливістю збільшення обсягу поставок до 1 млн. тонн.
 
ДО РЕЧІ
 
 Є ідеї? Будуть гроші! 
Торік в Україні було укладено 87 інвестиційних угод з українськими інноваційними компаніями. Що на 32% більше, ніж у 2015 році.
 
В огляд, що його здійснила Українська асоціація венчурного капіталу і прямих інвестицій, увійшли дані щодо різних методів інвестування у нашу державу. 
 
Загальна сума торік становила 88 млн. доларів. Сумарно за останні п’ять років — понад 400 млн. доларів.
 
Щодо сум інвестицій, то торік вони були меншими за 2015 рік на 33%.
 
Але натомість більшими у порівнянні з 2014 роком на 125%. Аналітики з асоціації пояснюють падіння тим, що у 2015 році було зафіксовано кілька угод на дуже великі суми: десятки мільйонів доларів. 
 
«Особливістю інвестиційного ринку в 2016 році було те, що інвестори були більше орієнтовані на вкладення коштів у компанії на початковому, так званому посівному, рівні. Таких угод було 73, а середній розмір інвестиції на одну компанію становив понад 500 тис. доларів. Можна очікувати, що компанії, які сьогодні отримали стартовий капітал, надалі залучатимуть інвестиції у більших обсягах», — сказали в агенції. 
 
Ще одна особливість минулого року — присутність на українському інвестиційному ринку великих гравців, у тому числі і з Кремнієвої Долини.
 
Близько 60% угод укладено за участi міжнародних інвесторів, при цьому іноземний капітал становив 80% від загального обсягу інвестицій у 2016 році.