Міністра з уряду нового президента Франції звинувачують у махінаціях

26.05.2017
Лише десять днів минуло від інавгурації Еммануеля Макрона, як стався перший фінансово-політичний скандал його президентської п’ятирічки, повідомляє сайт RFI (Міжнародного французького радіо).
 
В нього виявився втягнутим Рішар Ферран, міністр регіонального розвитку, який до входження в уряд був генеральним секретарем макронівського політичного руху «Вперед!».
 
Скандальну інформацію поширила сатирична газета Le Canard Enchainе, попередня публікація якої вже коштувала президентського крісла кандидату від правих Франсуа Фійону.
 
Газета з’ясувала, що 2011 року, коли Ферран був генеральним директором страхової компанії Mutuelles de Bretagne, зазначена компанія уклала з ріелтерською фірмою дружини Феррана високовартісний контракт про оренду будинку.
 
Члени правління фірми розглянули три пропозиції й одноголосно обрали пропозицію не відомої до цього часу на ринку ріелторської фірми Saca, власником 99% акцій якої виявилася Сандрін Дусен, дружина Рішара Феррана.
 
Оренда приміщення у місті Брест площею 379 квадратних метрів за угодою з фірмою Saca обійшлася в 42 тис. євро за рік, і це при тому, що третина цієї площі — це підвальні приміщення.
 
До того ж на час укладання угоди про оренду дружина Феррана навіть iще не була власником будинку, а установчий капітал фірми Saca становив лише... 100 євро.
 
Більше того, на час схвалення угоди про оренду фірма Saca існувала тільки в проекті, а її офіційна реєстрація відбулася через місяць після укладання угоди про оренду.
 
Шахрайство зухвале, подібне до тих, про які ми дізнаємося з вітчизняних хронік українських махінаторів.
 
Уже маючи на руках контракт iз настільки серйозним орендатором-страховщиком, фірма дружини Феррана змогла отримати в банку кредит на купівлю будинку, який вона вже здала в оренду.
 
Більше того, отримавши гарант у вигляді страхової компанії, банк профінансував 100% ціни нерухомості — 402 тис. євро.
 
В контракт iз ріелтором був включений iще й пункт про те, що орендатор за власний рахунок проводить ремонт будинку вартістю 250 тис. євро.
 
Співробітництво між ріелтором і орендарем триває до цього часу.
 
І тепер, шість років опісля, справи у контори Saca «йдуть чудово», пише Le Canard Enchainе.
 
Її вартість зросла в 3000 разів, і «фірма» навіть спромоглася дозволити собі придбання офісу в Парижі. 
 
Сам міністр Ферран у відповіді на запит газети пояснив, що ріелторська компанія Saca була обрана тому, що її пропозиція була «найменш дорогою».
 
Дещо подібний аргумент використовував для свого захисту і «ліквідований» газетою перед президентськими виборами лідер правих Франсуа Фійон, який незмінно повторював «усе було легально».
 
Газета виявила ще одну аферу Феррана: він найняв парламентським асистентом власного сина.
 
А дружина Феррана, окрім оренди приміщення, надавала йому ще й платні юридичні послуги. 
 
Тепер Франція з інтересом очікує, якими будуть дії нового президента після оприлюднення корупційного скандалу з його най­ближчим співробітником?
 
Адже однією з головних виборчих обіцянок Макрона було збільшення «прозорості політичного життя».
 
А перша реакція уряду Франції вже відома.
 
«В оприлюднених фактах немає нічого вартого осуду чи незаконного. Порядність пана Феррана не викликає сумнівів, і все це не послабить його позиції», — відповів представник уряду на запит газети «Ле Монд». 
 
Французькі ЗМІ беруться розслідувати темні сторони не лише членів уряду, а й самого президента.
 
Інтернет-видання у вівторок, 23 травня, оприлюднило розслідування документів «Макрон­лікс» (за аналогією з назвою викривального сайта «Вікілікс») — електронного листування членів ви­борчого штабу новообраного президента Франції, викладеного хакерами в інтернет.
 
Щоб профінансувати свою кампанію, Макрону вдалося зібрати за короткий час близько 13 млн. євро приватних внесків.
 
Левову частку внесли французькі інвестиційні банки, перед якими Макрон тепер, ніби, і в боргу.
 
І внески робилися не завжди у відповідності з французьким законодавством, тому ця тема розвиватиметься в наступні місяці і дуже псуватиме сон молодому президенту.