На Світлодарській дузі посунули ворога на кілометр

26.05.2017
На Світлодарській дузі посунули ворога на кілометр

Українські воїни зайняли нові позиції на Світлодарській дузі.

Захисники України відповіли контратакою на ворожий локальний наступ у районі Світлодарської дуги і зайняли нові позиції, відкинувши ворога майже на один кілометр назад.
 
Цю інформацію підтвердив речник Мін­оборони з питань АТО Олександр Мотузяник. Щоправда полковник висловився про цей успіх ЗСУ дещо завуальовано. Спочатку він наголосив на тому, що «відповідно до Мінських домовленностей, сили АТО суворо дотримуються режиму припинення вогню і виконання мирного плану Президента». Мовляв, окупанти самі напросилися. 
 
«Водночас, як неодноразово було сказано, ми залишаємо за собою право відповідати на ворожі обстріли з боку російсько-окупаційних військ. Ідеться про безпосередні атаки на наші опорні пункти, про обстріл iз важкого озброєння в разі, коли ми можемо ідентифікувати вогневу точку противника. Якщо ми знатимемо, що вона поза межами населеного пункту, то зможемо вести туди вогонь», — пояснив пан Мотузяник. 
 
За його словами, ситуація на лінії розмежування може бути доволі динамічною.
 
«Якщо підрозділи вступають у бій з противником, можлива контратака, певні території можуть переходити з рук у руки, і це абсолютно зрозуміла річ для людей, які знаються на цій справі. Хочу зазначити, що йдеться про Світлодарську дугу», — нарешті підтвердив дані про нові позиції речник Міноборони.
 
І нагадав, що, згідно з Мінськими домовленостями, цю територію має контролювати українська сторона. Тож ЗСУ нічого не порушували, коли ворогу «дали понюхати пороху». 
 
Загалом, за даними штабу АТО, минулої середи ворог 50 разів відкривав вогонь, неодноразово використовуючи важке артилерійське озброєння, внаслідок чого було поранено двох захисників України в районі Чермалика на маріупольському напрямку.
 
Саме на цей напрямок наразі припадає половина всіх порушень вогню. Окрім Чермалика, під мінометні обстріли потрапили селища Водяне та Широкине.
 
На донецькому напрямку бойовики застосували російські «Гради», накривши обстрілами один із житлових масивів. Обійшлося без жертв, оскільки мирні мешканці давно залишили цей неспокійний район у південній частині міста.