Двоє українських тенісистів подолали стартовий етап престижного «Ролан Гарросу»

25.05.2017
Двоє українських тенісистів подолали стартовий етап престижного «Ролан Гарросу»

Сергій Стаховський переможно розпочав кваліфікацію на «Ролан Гаррос»-2017. (Фото з сайта sapronov-tennis.org.)

Після того, як беззаперечний лідер жіночого тенісу — американка Серена Уїльямс — вирішила зосередитися на сімейних справах й, узявши декретну відпустку, оголосила про перерву в своїх виступах, мабуть, у її суперниць, які довгий час перебували в тіні славетної спортсменки, відкрилося друге дихання.
 
Розуміння того, що, йдучи турнірною сіткою, тобі не доведеться зустрічатися з найбільш титулованою тенісисткою сучасності, без сумніву, змогло окрилити представниць «топового» рангу.
 
Уже тоді, коли за підсумками минулого року Уїльямс-молодшу на чолі рейтингу WTA потіснила німкеня Ангелік Кербер, представниці першої «десятки» відчули певне полегшення.
 
Підсумковий турнір року в Сінгапурі, котрий Чорна перлина проігнорувала, завершився сенсаційною перемогою словачки Домініки Плішкової, котра, маючи невисокий сіяний номер та статус дебютантки змагань, переграла значно рейтинговіших опоненток.
 
А про те, що навіть під другим номером посіву Серена Уїльямс представляє грізну силу, вона показала на першому в цьо­му календарному році «Гранд слемі», коли в січні в Мельбурні здобула свій рекордний 23-й одиночний «шлем», вийшовши таким чином в одноосібні лідери за кількістю подібних трофеїв.
 
Однак у поточному сезоні Серена на корт більше не вийде.
 
Як повідомила 35-річна тенісистка, у вересні вона чекає на народження первістка, тож, вочевидь, найближчим часом перейматиметься відмінними від тенісу справами.
 
Сказати достеменно, як саме на емоційному рівні відреагувала на відсутність Уїльямс-молодшої в змагальному турі прима українського тенісу Еліна Світоліна, складно.
 
Проте в плані трофеїв 22-річна одеситка вже видала свій найкращий у кар’єрі рік, перемігши на чотирьох турнірах WTA, два з яких мали один з найвищих статусів.
 
Після останньої своєї звитяги, котра сталася минулого тижня на «прем’єрному» турнірі в Римі, Світоліну можна сміливо записати до числа фаворитів «Ролан Гарросу», який наступного понеділка стартує в Парижі.
 
Саме тут Еліна показала наразі свій найкращий результат на турнірах «Великого шолома».
 
Два роки тому на паризькому ґрунті перша ракетка України дісталася чвертьфіналу.
 
Тоді, щоправда, вона перебувала в другій десятці рейтингу WTA.
 
Цього ж року організатори «РГ» надали українській тенісній примі восьмий номер посіву, з яким можна замахнутися й на вище, ніж 1/4 фіналу, досягнення.
 
У будь-якому разі, Еліна вже має досвід перемог над основними рейтинг-фаворитами Відкритого чемпіонату Франції, зокрема й над першою ракеткою планети — німкенею Кербер, яку за останній рік Світоліна долала вже не один раз.
 
Відзначимо, що, окрім лідера вітчизняного жіночого тенісу, в основній сітці «РГ» зіграють іще дві українські тенісистки — Леся Цуренко та Катерина Бондаренко.
 
Натомість до «основи» чоловічого дивізіону напряму потрапив лише один наш співвітчизник — Олександр Долгополов.
 
Сергій Стаховський спробує пробитися туди через кваліфікацію, котру він розпочав перемогою над господарем кортів Кенні де-Шеппером — 6:4, 3:6, 7:6 (7:2).
 
Іще один наш тенісист, який має досвід виступів на «Гранд слемах», — Ілля Марченко, не отримавши місця в основній сітці, вирішив відмовитися від кваліфікаційної боротьби в Парижі.
 
У жінок на старт відбіркового турніру «Ролан Гарросу»-2017 вийшли двоє українських майстринь ракетки. Ангеліна Калініна свій перший матч програла — кореянці Сюй Джон Джан — 4:6, 3:6.
 
У Катерини Козлової стартовий двобій вийшов більш успішним — у трьох сетах вона здолала швейцарку Конні Перрін — 6:2, 4:6, 6:3.