Вирватися з каламутної стихії: «Дніпро» опинився за крок від банкрутства

25.05.2017
Нинішній стан справ у вітчизняному футболі не дозволяє вирішувати всі турнірні питання винятково спортивним шляхом.
 
По суті головна інтрига ЧУ в останніх двох турах точитиметься навколо імені колективу, котрий складе компанію луцькій «Волині» для вильоту з елітного дивізіону.
 
За умовно рятівне десяте місце боротьбу ведуть «Дніпро» та «Карпати».
 
Утім навіть якщо в останніх двох турах першості дніпровський та львівський клуб поміняються місцями й команда Дмитра Михайленка в останній момент залишить передостанній щабель, не факт, що колектив iз берегів Дніпра змагатиметься в наступному розіграші прем’єр-ліги.
 
Точніше, станеться диво, якщо «Дніпро» в нинішньому вигляді продовжить своє існування.
 
Фінансові проблеми цього клубу, котрий належить олігарху Ігорю Коломойському, добре відомі.
 
Приміром, через борги, котрі «дніпряни» накопичили перед екс-наставником Хуанде Рамосом, «біло-синьо-блакитні» — бронзові призери ЧУ-2015/2016 — були відсторонені УЄФА від участі в поточному єврокубковому сезоні.
 
Невиконання футбольним клубом фінансових зобов’язань перед своїми колишніми футболістами вилилося у зняття 15 очок у нинішньому розіграші прем’єр-ліги.
 
І це, насправді, лише верхівка айсберга. Подейкують, що існуюча купа фінансових проблем не дозволить «Дніпру» пройти у ФФУ атестацію на наступний сезон. Що далі?
 
Про це, вочевидь, знає лише вище керівництво клубу. Решта ж людей, пов’язаних iз «Дніпром» — тренери, футболісти, вболівальники — перебувають у невизначеному очікуванні.
 
«Упевнений, що все буде добре. «Дніпро»  існуватиме завжди», — каже очільник команди Дмитро Михайленко, котрого, до слова, сватають на місце наставника «Динамо» Сергія Реброва.
 
Хай там як, а насправді у дніпровського клубу варіантів для продовження власної гри не так уже й багато.
 
Як варіант, клуб таки розрахується з боргами й продовжить своє існування на професіональній орбіті.
 
Утім, якщо досi нічого подібного Ігор Коломойський не зробив, то навряд чи зробить це в майбутньому.
 
Він, як відомо, не дуже любить повертати борги і намагається позбутися проблемних активів.
 
За таких обставин процедура банкрутства чи то ліквідації «Дніпра» виглядає найбільш реальним кроком.
 
Свого часу подібний сценарій «реінкарнації» вже використовували столичні «Оболонь» та «Арсенал», а також харківський «Металіст».
 
Утім, якщо кожен із цих трьох колишніх колективів елітного дивізіону після реорганізації розпочинав своє повторне життя «з нуля», тобто з аматорів, то «Дніпро», не виключено може зробити рестарт одразу з другої ліги. Для чого розглядається варіант з об’єднанням із друголіговим колективом.
 
Подейкують, що «кораблем», який після обнуління повторно виводитиме іменитий дніпровський клуб на професіональну орбіту, може стати представник Дніпропетровщини у другій лізі — «Нікополь».
 
Щоправда, його віце-президент Олексій Неснов не зміг підтвердити інформацію про можливе злиття з новим «Дніпром».
 
У будь-якому разі на частину питань можна буде отримати відповіді вже 2 червня, коли УПЛ назве склад майбутніх учасників чемпіонату України.