Тишком нишком: львівський непотріб продовжує «мандрувати» Україною

23.05.2017
Мер Львова Андрій Садовий нещодавно заявив, що у місті накопичилося понад 7 тисяч тонн відходів, які нікуди вивозити, оскільки меморандум, підписаний з очільниками низки українських міст 21 квітня, не виконується.
 
За його словами, тільки три міста погодилися брати загалом 80 тонн відходів зі Львова на добу.
 
Однак, недобросовісні перевізники продовжують скидати сміття де заманеться. 
 
Днями у Житомирській області виявили фуру, яка вивантажила «львівське» сміття.
 
Правоохоронці затримали транспортний засіб уночі після повідомлення жителя села Ягодинка Пулинського району про те, що від місцевого смітника від’їжджає невідома вантажівка.
 
«Жителі району страждають від забруднення сміттям, яке скидають вночі водії вантажівок. Серед побутових відходів знаходили докази того, що вони потрапили в район із Львівської області», — повідомляють в поліції.
 
Вантажівку вдалося наздогнати тільки в сусідньому селі Веселе. Автомобіль і водія доставили в Пулинське відділення поліції для з’ясування обставин події. Виявилося, що перевізником є підприємець з міста Новоград-Волинський.
 
Наступного дня львівський непотріб виявили у селі Підгірці Обухівського району Київської області.
 
Як повідомляє прес-служба поліції Київської області, у ніч на неділю в селі Підгірці громадяни побачили, що вантажівки зсипають сміття на землю, а бульдозер розрівнює поверхню.
 
На місце події оперативно прибули патрульні поліцейські та слідчо-оперативна група.
 
З’ясувалося, що транспортні засоби мають номерні знаки Київської області та міста Києва, а згідно з накладними документами, 20 тонн небезпечних для довкілля відходів привезли зі Львівщини, частину з яких уже встигли розвантажити. Автомобілі доставили на штрафмайданчик.
 
У Садового швидко відреагували на ці інциденти.
 
«Усі, хто здійснює скидання сміття поза межами полігонів, поза межами укладених договорів, мають бути притягнені до відповідальності», — йдеться у заяві Львівської міськради. «Наразі інформація, що сміття, яке скинули у Київській області, саме зі Львова, — не підтверджена», — заявив заступник мера Львова з питань ЖКГ Сергій Бабак, коментуючи повідомлення про скидання нібито львівського сміття у с. Підгірці Київської області.
 
Він додав, що ЛМР зробила запит до правоохоронців для отримання оперативних даних про затримані вантажівки.
 
«Якщо буде встановлено свідомий зв’язок між львівськими перевізниками і цими агентами, які скинули сміття поза межами полігону, до львівських перевізників будуть застосовані жорсткі санкції шляхом розірвання договору», — заявив Бабак.
 
Нагадаємо, 21 квітня мери 20 міст, Львівська ОДА, Львівська облрада та Львівська міськрада підписали меморандум, згідно з яким міста погоджуються приймати сміття зі Львова впродовж двох років. А з бюджету Львівської області та Львова за цей час на потреби зазначених міст заплановано виділити понад 200 млн. грн.