Шахраї «повісили» фірму на дідуся і отримали 2,65 млн грн на вивезення львівського сміття

17.05.2017
Про львівське сміття не говорив хіба що лінивий, і ось «випливли» нові «сюрпризи».  
 
З’ясувалося, що два львівські  перевізники твердих побутових відходів — ТОВ «АВЕ Львів» та ТОВ «Санком» — заплатили 2,65 млн. гривень київській компанії «Аралія Груп» за вивезення та захоронення сміття, повідомив  антикорупційний сайт «Наші гроші. Львів».
 
Далі ще цікавіше: столична фірма зареєстрована на… пенсіонера з села Перемога, що у Вінницькій області: старенький «бос» офіційно був і директором, і бухгалтером підприємства.
 
Слідчим дідусь божиться, що загубив паспорт ще шість років тому й ні сном ні духом не знає про своє «керівництво» київським підприємством.
 
Як установило слідство, київська компанія «Аралія Груп» свої рахунки відкрила у Дніпрі, а згодом отримані від «львів’ян» мільйони перерахувала різними сумами на рахунки восьми підприємств, діяльність яких в основному пов’язана з будівництвом.
 
Цікаво, що згідно зi статутом основним видом діяльності «Аралії Груп» є «надання в оренду нерухомого майна».
 
Тож з якого дива львівські ТОВи заплатили 2,65 млн. гривень київській фірмі «за вивезення та захоронення сміття» притому, що послуги із захоронення твердих побутових відходів у її видах діяльності відсутні?
 
Більше того, фірма не володіє місцем для захоронення сміття, не має найманих працівників, транспортних засобів, складських приміщень чи земельних ділянок, про що не могли не знати «партнери».
 
Частково слідчі з прокуратури Львівської області вже розставили крапки у проведених «оборудках», зазначивши у матеріалах кримінальної справи, що «вказані обставини свідчать про ознаки фіктивності ТОВ «Аралія Груп», а відповідно господарські відносини ТОВ «АВЕ Львів» та ТОВ «Аралія Груп» також можуть бути фіктивними і здійснюватися з метою заволодіння бюджетними коштами, які виділялися з міського бюджету  Львова шляхом проведення безтоварних операцій та конвертування безготівкових коштів у готівку».
 

А ТИМ ЧАСОМ...

Мер Львова Андрій Садовий у понеділок звернувся до уряду з проханням забезпечити вивезення сміття зі Львова на полігони України, адже ситуація погіршилася через те, що міста, які підписали сміттєвий меморандум, не виконують його.
 
На сьогодні у Львові 35% сміттєвих майданчиків є переповненими, не вивезено 7580 тонн сміття (зокрема 5440 тонн лежить на землі просто неба).
 
Наразі підвищується температура атмосферного повітря й зростає ризик спалаху кишкових та інших інфекцій, попереджають епідеміологи.