Крадія стародруку Івана Федорова «Апостол» відпустили під особисте зобов’язання

04.05.2017
Крадія стародруку Івана Федорова «Апостол» відпустили під особисте зобов’язання

Стародруки — антикваріат «на замовлення»?

Продавця викраденого з національної бібліотеки Вернадського стародруку «Апостол» відпустили під особисте зобов’язання в останні дні квітня.
 
Рішення суду виявилося лояльно-незрузумілим, адже вимоги прокуратури щодо утримання підозрюваного хоча б під цілодобовим домашнім арештом проігнорували.
 
Тому 35-річний киянин-викрадач може вільно пересуватись містом (щоправда, на першу ж вимогу має з’являтися до слідчих).
 
Нагадаємо, що невдаху «бізнесмена» було затримано 25 квітня у приміщенні столичного ресторану на вул. Саксаганського під час спроби збуту стародруку, який він оцінив у 150 тисяч доларів, знизивши згодом стартову ціну до 100 тисяч доларів. 
 
Нагадаємо, стародрук «Апос­тол» 1564 року зник із від­ділу рідкісних видань Національної бібліотеки імені Вернадського ще 10 травня 2016 року.
 
Це одна з перших друкованих книг в Україні, видана Іваном Федоровим у Львові.
 
«Апостол» має наукову та історичну цінність. Наразі відомо про понад 90 примірників цього видання. Книга містить церковнослов’янський переклад «Діянь і послань апостольських».
 
«Майже рік Департамент кримінальної розвідки НПУ разом із Департаментом захисту національної державності СБУ вели кропітку роботу з розшуку раритету, — поділився інформацією міністр внутрішніх справ Арсен Аваков.
 
— Зокрема, було організовано складні оперативні заходи, відпрацьовано зв’язки можливих підозрюваних і посередників, проведено впровадження оперативників у середовище викрадачів. За інформацією, якою ми володіємо, була спроба продати цю безцінну книжку в Російську Федерацію». 
 
Було затримано чотирьох фігурантів справи. Зловмисники, як стверджують у Нацполіції, є членами злочинного угруповання, що займалося крадіжками антикваріату і працювало «на замовлення».