Великдень — одне з найбільших свят для людей християнського обряду.
Збирати кошик до церкви вже давно стало традицією для українців.
А для тих, хто тримав Великий піст, iще й хорошою традицією, щоб розговітися.
Проте експерти зазначають, що цього року доведеться віддати більше грошей, щоб наповнити свій великодній кошик усім тим, у чому себе обмежував під час посту.
Як зазначає генеральний директор Української асоціації постачальників торговельних мереж Олексій Дорошенко, «у 2017 році в ціні не зросли хіба церковні свічки».
Такі висновки зробили експерти проекту OMPricecom, які порахували вартість святкового продуктового набору, який у порівнянні з 2016 роком зріс на 27% і в середньому становитиме 569 гривень.
Дослідження було проведено в одній із найбільших торговельних мереж України.
До Великоднього кошика потрапили: кілограм домашньої буженини та ковбаси, дві пляшки вина, а саме український та молдовський кагори, паска вагою 0,5 кілограма, пачка вершкового масла на 200 грамів, 0,5 кг твердого сиру, баночка хрону, кілограм солі, десяток яєць та пачка церковних свічок.
40% вартості всієї корзини становили м’ясні вироби, а ще 22% — вино. Якщо ж порівнювати кошик у ціновому еквіваленті, то у 2016 році він коштував 449 гривень, а в 2017-му — вже на 120 гривень більше.
Наприклад, паска піднялася у ціні не так суттєво, як м’ясні продукти, проте навіть незначне здорожчання також позначилося на загальній вартості кошика.
Минулого року головний атрибут свята в торговельних мережах, залежно від ваги та інгредієнтів, можна було придбати за 30—150 гривень.
Цього ж року святкова хлібина коштуватиме вже від 40 до 200 гривень.
«Зростання вартості паски виробники обґрунтовують подорожчанням собівартості випікання. Вартість борошна збільшилася на 10% до 9,4 грн. за кг. За десяток яєць сьогодні доведеться віддати 18 грн., проти 10 грн. минулого року. Цукор подорожчав на 15% до 16,5 грн., за кг. До того ж хлібопекарські підприємства повною мірою відчули на собі збільшення податкового навантаження та вартості енергоресурсів», — коментує Денис Марчук, експерт із питань аграрної політики та розвитку сільських територій.
Проте не варто забувати і про домашнє приготування великодньої паски.
Для цього господиням знадобиться 1 кг борошна — 9,4 грн., 500 мл молока — 10 грн., пакетик сухих дріжджів — 4 грн., 10 яєць — 18 гривень, 200 г. цукру — 3,5 грн., 300 г вершкового масла — 52 грн., 200 г родзинок без кісточок — 15 грн., приправи на смак — 12 грн.
За цим рецептом ми отримаємо великодній хліб вагою 2,1 кг вартістю 123,9 грн. або 3 паски стандартною вагою 0,7 кг за ціною близько 40 гривень за хлібину.
Якщо говорити про м’ясні продукти та сири, то буженина по-домашньому в середньому коштує 160 грн. за кг, ковбаса домашня — 180 грн. за кг, сир м’який — 90 грн. за кг, сир твердий — 160 грн. за кг.
Експерти зазначають, що таке зростання зумовлене раннім Великоднем, коли ціни на сезонні овочі тримаються ще на високому рівні.
До того ж із 1 січня 2017 року на 20% зросли ціни на міцний алкоголь, а ігристі та кріплені вина подорожчали на 12 відсотків.