Рада звернулась до Конгресу США по безпекові гарантії для України

28.03.2017
Рада звернулась до Конгресу США по безпекові гарантії для України

Рада підтримала ініційоване мною Звернення до Конгресу Сполучених Штатів Америки щодо безпекових гарантій.
 
У цьому надзвичайно важливому зовнішньополітичному документі ми закликаємо Конгрес та нову адміністрацію США укласти з Україною двосторонню оборонну угоду та надати статус «основного союзника США поза НАТО». 
 
Ми не абстрактно ставимо питання про дотримання безпекових гарантій, а даємо реальний механізм реалізації Будапештського меморандуму, яким США та інші ядерні держави гарантували нам територіальну цілісність і суверенітет в обмін на відмову України від третього у світі ядерного потенціалу. 
 
Українці глибоко вдячні Сполученим Штатам Америки за прийняття у 2014—2016 роках низки законів, спрямованих на нашу підтримку.
 
Сподіваємося, що всебічне виконання цих законів новою адміністрацією США, зокрема в частині надання Україні оборонного озброєння, сприятиме стримуванню агресора та закладенню основи для майбутнього тривалого миру.
 
Водночас це не вирішує питання безпеки в Європі у довгостроковій перспективі. Україна прагне суттєвого поглиблення двостороннього безпекового партнерства між Україною і Сполученими Штатами. У міжнародній політиці існує успішний інструмент такого партнерства — статус «основного союзника США поза НАТО».
 
Цей статус надано як державам, які перебувають у стані миру, таким як Австралія, Нова Зеландія чи Японія, так і державам, що перебувають під загрозою воєнних дій — Південна Корея, Афганістан чи Ізраїль.
 
Відповідно до духу і букви Будапештського меморандуму ми звернулися до Конгресу Сполучених Штатів Америки з проханням розглянути питання щодо укладення з Україною двосторонньої оборонної угоди та надання Україні статусу «основного союзника США поза НАТО».
 
Це матиме величезний вплив на припинення російської агресії проти України, стримування агресора та запобігання розпалюванню великої війни в Європі. Це в інтересах України, США, Європи і усього світу.
 
Ухвалення парламентом нашого звернення має шанс увійти в історію. Переконаний, що зрештою ми доб’ємося дотримання наданих Україні безпекових гарантій з боку США. Вода камінь точить.
 
І коли ми прийдемо до влади, цей процес значно прискориться. Добилися зараз ухвалення звернення — доб’ємося в майбутньому і виконання Будапештського меморандуму.
 
Тим же, хто в пошуках виправдань для непідтримки нашого звернення до США, як деякі представники «Батьківщини», стверджує, що надання Україні статусу «основного союзника США поза НАТО» в майбутньому може, начебто, зашкодити нашому членству у Північноатлантичному Альянсі, хочу нагадати недавню історію. 
 
Україна могла стати членом НАТО, якби у 2008 році тодішній Прем’єр Юлія Тимошенко не заблокувала отримання Плану дій щодо членства України в НАТО на Бухарестському саміті.
 
Україна могла б себе захистити, якби у 2008 році тодішній Прем’єр Юлія Тимошенко не заблокувала у парламенті прийняття рішення на підтримку Грузії, яка потерпала від російської агресії.
 
Україна могла б стати сильнішою, якби у 2008 році тодішній Прем’єр Юлія Тимошенко не дозволила вихід із Севастополя російських військових кораблів, які обстрілювали Батумі і Сухумі. 
 
І якби ми Путіна зупинили в Грузії, він би не прийшов у Крим. 
 
А коли він прийшов у Крим, треба було захищати півострів і наших громадян.
 
Але Юлія Тимошенко, вже тоді не Прем’єр, залишилась тією ж «московською зозулею», бо закликала не боронити Крим, не використовувати зброю та не виводити військову техніку, щоб, не дай Бог, «не спровокувати» її друга Путіна.
 
Треба любити Україну не на словах, а на ділі. 
 
Олег ЛЯШКО, народний депутат України, 
лідер Радикальної партії