Як Дімон сусідів розізлив: чому Росією прокотилася хвиля антикорупційних мітингів

28.03.2017
Як Дімон сусідів розізлив: чому Росією прокотилася хвиля антикорупційних мітингів

Російський опозиціонер Олексій Навальний під час затримання поліцією.

По всій території Росії в неділю, 26 березня, відбулися антикорупційні акції протесту.
 
Спалахнули вони через відсутність реакції з боку влади на результати розслідування Фонду боротьби з корупцією (ФБК) опозиціонера Олексія Навального про корупційні схеми, створені прем’єр-міністром РФ Дмитром Медведєвим, завдяки яким глава уряду «сколотив» мільярдні статки.
 
У багатьох містах Росії ці мітинги були заборонені. Прес-секретар президента РФ Дмитро Пєсков назвав провокацією заклик вийти 26 березня на акцію протесту «Він нам не Дімон».
 
«Це незаконні заклики, і це фактично ніщо інше, як провокація», — заявив Пєсков, повідомляє «Інтерфакс».
 
У місті Владивосток на Далекому Сході мітинг проти корупції зібрав кілька тисяч учасників і завершився затриманням кількох десятків людей, повідомляє інформаційний портал VL.RU.
 
Затримання учасників антикорупційних акцій, за інформацією сайта «ОВС-Інфо», відбулись також у Південно-Сахалінську, Комсомольську-на-Амурі, Хабаровську, Челябінську і Єкатеринбурзі.
 
Мітинги відбулися в десятках міст, у тому числі в Йошкар-Олі, Томську, Новосибірську, Читі, Барнаулі.
 
Активісти повідомляють про них у мережі «Твіттер» під хештегом #ДимонОтветит, очевидно, натякаючи на необхідність притягнути російського прем’єра до відповідальності.
 
Наймасштабніші акції прихильників Олексія Навального відбулися в Москві та Санкт-Петербурзі.
 
Московська мерія запропонувала перенести подалі від центру столиці — в райони Мар’їно або Сокольники — ходу і мітинг під гаслом «Він нам не Дімон», які Навальний розраховував провести на вулиці Тверській у центрі столиці.
 
Опозиціонер не погодився на нові майданчики і підтвердив намір провести акцію в центрі Москви на Пушкінській площі.
 
Влада дозволила провести лише невелику частину зі 100 заявлених організаторами демонстрацій.
 
Як наслідок поліція провела обшук в офісі ФБК, а самого Навального заарештували по дорозі на московський мітинг на виході зі станції метро «Маяковська».
 
Поліція провела брутальні арешти учасників акції.
 
Затримано більше 500 осіб. Їх доставляють у різні столичні відділення УВС», повідомила під вечір неділі агенція ТАСС. Учора вже ЗМІ повідомляли про тисячу затриманих. Серед них є неповнолітні. У російській столиці спецпризначенці вдалися до силових дій, били демонстрантів кийками та ногами, повідомляє «Євроньюс».
 
У Санкт-Петербурзі поліція затримала понад 130 учасників мітингу на Марсовому полі. Його учасники скандували: «Росія — без Путіна».
 
При затриманні поліція застосовувала електрошокери. 
 
Частину заарештованих відпустять після проведення «виховної» бесіди. Самому Олексію Навальному та кільком іншим організаторам загальноросійської протестної акції загрожує штраф у розмірі від 10 до 20 тис. рублів або примусові роботи терміном до 40 годин.