Кому служить пані Удача

22.03.2017
Кому служить пані Удача

Білл Гейтс очолив список багатіїв 18-й раз.

Американський бізнесовий часопис «Форбс» оприлюднив свій черговий щорічний список найбагатших людей планети. Для товстосумів 2016 рік став рекордним в історії за зростанням їх статків. Кількість доларових мільярдерів у світі зросла за рік на 13% — з 1810 у 2015-му до 2043 у 2016 році. Це абсолютний рекорд. Сумарна вартість їхніх статків за цей же рік зросла на 18% і становить 7,67 трильйона доларів, пише «Форбс». 
Четвертий рік поспіль першу сходинку списку світових магнатів утримує засновник корпорації «Майкрософт» Білл Гейтс, статки якого на кінець 2016 року оцінювалися в 86 млрд. доларів — на 11 млрд. доларів більше, ніж роком раніше. Для американського підприємця та філантропа перше місце у світовому рейтингу вже не в новину, бо в період 1995-2007 років він посідав його не­змінно. А впродовж останніх 23 років лідирував у рейтингу загалом 18 разів. Останнiми роками Гейтс здебільшого концентрує свої зусилля на благодійній, а не бізнесовій діяльності. Проте гроші продовжують текти до нього з силою Ніагарського водоспаду. Доброчинний фонд магната займається порятунком мешканців країн, що розвиваються, намагаючись викорінити такі хвороби, як поліомієліт чи малярія. Мільярдер також займається розвитком системи освіти в Сполучених Штатах. 
Друге місце посідає американський інвестор Уоррен Баффет. Його вважають «маестро» у своїй галузі, тому і збагатився за останній рік на 15 млрд. доларів. Його статки тепер оцінюють в 75,6 млрд. доларів. Що цікаво, Баффет не витрачає зароблені мільярди на вілли в Естепоні чи нерухомість у  Лондоні або Маямі, а надалі мешкає в скромному родинному будинку в штаті Омаха, який придбав 1958 року за 31,5 тис. доларів. 
Наступного року розкладка позицій у першій трійці може зазнати змін, бо рекордсменом за заробітками в останній рік став засновник компанії інтернет-торгівлі «Амазон» Джефф Безос — 17,6 млрд. доларів. Його активи оцінюються в 72,8 млрд. доларів, що дає йому третє місце у списку, а роком раніше він перебував на п’ятому. 
Єдиним із першої п’ятір­ки, хто за минулий рік не заробив, а втратив, виявився власник іспанської фірми одягу Zara Амансіо Ортега. Його статки скоротилися на чотири мільярди доларів. Він став жертвою Брекзиту, бо після рішення Великої Британії про вихід з ЄС акції його спілки Inditex різко впали в ціні на Британських островах. А новачком у першій п’ятірці є засновник соціальної мережі «Фейсбук» Марк Цукерберг, статки якого за останній рік зросли на 11,4 млрд. доларів.
За останній рік у списку з’явилися 195 нових осіб, з яких аж 76 походять iз Китаю. Наймолодшим iз мільярдерів є 26-річний Джон Коллісон, співробітник пла­тіжної системи Stripe. Іншими трьома з чотирьох мільярдерів, молодших 30 років, є брат Коллісона — Патрік — i двоє співзасновників системи мобільного додатку Snapchat Еван Шпігель та Роберт Мерфі. Хлопці розробили та запустили цю систему обміну повідомленнями та прикріпленими фото- і відео­файлами ще під час навчання у Стенфордському університеті. 
Нагадаємо, що свій список багатіїв «Форбс» уклав уже в 31-й раз. 
 

НАШІ 

У рейтинг найбагатших людей світу, за версією «Форбса», традиційно увійшли й представники України. Цього разу їх там шестеро (для порівняння, більш заможна Польща представлена лише п’ятьма мільярдерами). Хоча фундамент фінансово-промислової групи СКМ Ріната Ахметова хитається, але він сам надалі залишається найбагатшим «українцем» з 4,6 млрд. доларів (359-те місце в загальному рейтингу). Друге місце серед українських мільярдерів посів екс-співвласник «ПриватБанку» Геннадій Боголюбов (1,4 млрд. доларів). Третє місце з 1,2 млрд. доларів поділили два мільярдери — голова правління ПАТ «Миронівський хлібопродукт» Юрій Косюк і власник групи «Фінанси і Кредит» Костянтин Жеваго. Ще один колишній власник «ПриватБанку» — Ігорь Коломойський — має однакові статки з бізнесменом Віктором Пінчуком — по 1,1 млрд. доларів.