Сліди від Гонтаревої

22.03.2017
Сліди від Гонтаревої

Голова українського Нацбанку навчилася чудово заробляти на російських грошах.

Усі російські банки, представлені у нашій державі, ведуть перемовини про продаж своїх активів. Нацбанк сподівається, що проблема «розсмокчеться» сама по собі: фінустанови підуть і рішення РНБО про заборону їхньої діяльності «самовиконається». Тим часом Москва натякнула, що «відплатою» за це рішення може стати загострення антиукраїнської пропаганди, а вітчизняні експерти показали, як тісно пов’язана з російськими фінустановами в Україні особисто голова НБУ Валерія Гонтарева.
«Ми цілком точно знаємо, що всі банки з державним російським капіталом ведуть перемовини про потенційно можливий продаж, — заявила заступник голови НБУ Катерина Рожкова. — Ми як регулятор вважаємо, що це найкращий шлях для них покинути ринок України. Адже в нинішніх умовах вести мову про розвиток цих банків на території України не можна». 
Якщо ж банки не підуть добровільно, а впадуть, то, на думку НБУ, це стане величезною проблемою для нашої дер­жави. Адже, за даними регулятора, у цих установах розміщено 36 млрд. гривень, з яких 21 млрд. — кошти фізичних осіб. Кредитний портфель становить 150 млрд. гривень. Із 21 мільярда гривень Фонд гарантування вкладів поверне тільки 8,5 млрд. 
Схоже, іншої стратегії, як виконати рішення РНБО і таки припинити діяльність цих фінустанов, у Нацбанку під керівництвом одіозної Валерії Гонтаревої немає. А у виступі представника регулятора ріжуть вухо слова «потенційно можливий продаж». Інакше кажучи, НБУ де-факто зняв із себе будь-яку відповідальність за подальший розвиток подій у банківському секторі, де досі активно працюють банки країни-окупанта. І своєю пасивністю провокує численні погроми і підпали цих фінустанов, які так люблять висвітлювати російські ЗМІ і яких так жахається Європа. 
У тому, що надалі провокації тільки загострюватимуться, впевнені навіть у Росії. «Після накладення санкцій на російські банки в Україні кроками, які зробить Кремль, можуть бути пропагандистські зусилля. Це єдине, що Росія може зробити у такій ситуації, — сказав російський політик Костянтин Боровой. — Адже вона нічого не може вдіяти проти санкцій». 
Тим часом аналітики дослідили вплив, який мають російські фінустанови особисто на ... голову українського НБУ. Очільниця українського Національного банку Валерія Гонтарева має особисту  вигоду щодо лобіювання інтересів російських банків у нашій країні. Інформацію, яку раніше неодноразово подавали вітчизняні економічні експерти, у тому числі Володимир Лановий, оприлюднив банківський експерт Олексій Комаха на своїй сторінці у «Фейсбуці», опублікувавши підтверджувальні документи. 
Аналітик навів дані, за якими компанія Валерії Гонтаревої ICU ще в 2013—2014 роках купила облігації російського банку ВТБ і «Промінвестбанку», який є дочірньою структурою російського «Внєш­економбанку». Сума угоди — 850 млн. гривень. Трапилося це ще до призначення Гонтаревої головою Нацбанку України. Втім і після призначення на одну з головних посад в Україні Валерія Гонтарева продовжила інвестувати у російський бізнес, продовжуючи скуповувати корпоративні облігації російських банків. Зокрема, в облігації банку «Русскій стандарт», що потім змінив свою назву на «Форвард Банк».
На думку фінансового експерта, цими випадками справа не вичерпувалася. Навіть більше: скуповування акцій — лише верхівка айсберга масованої підтримки, яку надавала очільниця вітчизняного регулятора фінансовим установам країни-агресора. «Є ще спільні торги ОВДП на біржі... Тож цим можна пояснити, чому НБУ так довго затягував із запровадженням санкцій... Навіть ті обмеження, що були ухвалені недавно, виявилися всього лише фікцією, — пише він. І ставить цілком логічне запитання: i як може у такій ситуації «регулятор» перешкоджати спільному бізнесу ICU і росбанків? Можливо, саме в цьому ще одна причина того, що Гонтарева по-всякому хвалить цi фінустанови в Україні, періодично рятуючи їх за допомогою рефінансування, і навіть не може з’ясувати, громадянам якої країни належить «Альфа-Банк». 
Проблема Гонтаревої і росбанків — цілком достатня для довгоочікуваної відставки голови українського НБУ. Про ймовірність якої знову заговорили останнім часом. Людей, які не мріють про цю подію, в Україні залишилося зовсім небагато. Можна знайти в ній плюси і для влади: скажімо, пояснити народові, що саме через відставку Гонтаревої нам знову затримали черговий транш МВФ...