Україна? Викреслюємо

22.03.2017
Україна? Викреслюємо

Українську владу, ймовірно, вирішили покарати матеріально через намагання прибрати до рук незалежний антикорупційний орган.

Траншу від Міжнародного валютного фонду, який уже практично лежав у нашій шухляді, не буде. Найближчим часом. А може, іще довго. МВФ зробив безпрецедентний крок, викресливши розгляд українського питання буквально напередодні розгляду. І залишивши політикам та експертам право самим пояснювати, чому так сталося.

Кошти, які відмиває Київ 

Міжнародний валютний фонд вчинив проти своїх власних правил. Зазвичай він ніколи не афішує ймовірність розгляду питання тієї чи іншої країни, поки тривають перемовини з її делегацією. І лише після остаточного рішення дату розгляду повідомляють на сайті організації. Це означає, що МВФ вирішив надати транш. 
З Україною все вийшло зов­сім по-іншому: на сайті Фонду опублікували дату розгляду нашого питання — 20 березня. Потім скасували її, перенісши розгляд на невизначений час. Пояснення влади — в усьому винна блокада ОРДЛО — суспільство сприйняло радше з гумором. Особливо після жарту про те, що домовлятися з МВФ треба послати Володимира Парасюка. 
За словами міністра фінансів Олександра Данилюка, блокада вплине на макропрогноз, а тому уточнення розрахунків важливе для максимальної ефективності програми з Фондом. Тож, на думку представника України в МВФ Владислава Рашкована, НБУ з Мінфіном зможуть упродовж кількох днів надіслати необхідні розрахунки, і Фонд повернеться до розгляду питання. 
Це значить, що впродовж кількох днів ми побачимо, наскільки щирими були представники української влади, пояснюючи своє фіаско у Вашингтоні. Певні підозри щодо цієї версії експерти висунули вже у перші години після отримання новини. Адже блокада ОРДЛО розпочалася ще 26 грудня, і МВФ чудово знав про неї. Проте все одно помістив на своєму сайті дату розгляду нашого питання... 
Логічним поясненням може бути хіба що ухвалення рішення про блокаду на державному рівні, рішенням РНБО. Яке з’явилося в останні дні перед розглядом нашої програми у штаб-квартирі МВФ. Утім, за словами екс-міністра економіки Володимира Ланового, проб­лема з окупованими територіями лежить значно глибше, ніж блокада залізниці. «Ми ж знаємо, скільки [коштів] у нас приховується. Підприємства Ріната Ахметова — «Метінвест» і «ДТЕК» — гривню, можливо, платять на Донбасі, а валюту конвертують і повертають ПДВ у Києві. Повернення ПДВ цим підприємствам здійснює Київ. Тобто з держбюджету повертають цим заводам», — констатував експерт. 
Тож, як вважає Лановий, Міжнародний валютний фонд узяв паузу, аби серйозно проаналізувати потоки валюти і бюджетних коштів. На його думку, це здорове явище, яке свідчить, що у Фонді не закриють очі на те, що відбувається в Україні. Формальністю вважає фактор блокади в діалозі з МВФ і економіст Дмитро Боярчук. На його думку, Фонд і справді використав це пояснення, аби взяти паузу в діалозі з Україною. А що є головною причиною, наразі сказати важко. 

Такий невчасний Браун...  

Цілком можливо, що йдеться про корупційні скандали в Україні. Такої думки не лише львівський мер Андрій Садовий, який на вістрі політичного протистояння з Президентом Петром Порошенком порадив тому не шукати ворогів усередині країни, а зайнятися боротьбою з корупцією. «Коли топ-чиновник вносить 3,7 мільйона доларів невідомого походження як заставу, то іноземців такі факти вражають і шокують», — погоджується з ним Дмитро Боярчук і звертає увагу, що всі події навколо МВФ відбуваються без чітких офіційних заяв Фонду. 
«Хто сказав, що МВФ переніс розгляд українського питання через Донбас? Можливо, через ситуацію навколо НАБУ? Вже зараз у нас немає проблем із бюджетом, але якщо НАБУ — «вжух» і вже не НАБУ, то це порушення однієї з головних вимог щодо антикорупційної боротьби», — уточнив експерт, звертаючи увагу, що ситуація дуже нагадує нібито нас попросили чимось зайнятися. «Можливо, раніше на блокаду дивилися крізь пальці. Але зараз сталося кілька подій водночас, і МВФ вирішив, що треба подумати, усвідомити», — каже Боярчук.
Фактор НАБУ — головний у рішенні Фонду, вважає і політолог Вадим Карасьов. «У МВФ, за моїми даними, переконані, що з Брауном (аудитор НАБУ, якого підтримує адміністрація Президента. — Авт.) справи не буде. Підконтрольний аудитор зробить єдиний незалежний антикорупційний орган не таким уже й незалежним», — сказав він. 
Друга причина, на його думку, — скандал із найбільшою продовольчою компанією «Каргіл», якій заважають працювати українські чиновники. «Логіка МВФ очевидна: ви однією рукою просите грошей, а іншою не дозволяєте працювати інвесторові, який чудом до вас потрапив», — резюмував він.