Уже й церква не витримує

22.03.2017
Архієпископ Сицилiї Мікеле Пеннізі видав декрет, яким мафіозі забороняється брати участь в обрядах хрещення та ставати хрещеними батьками, повідомляє агенція «Франс Пресс».
Парафія архієпископа розташована у містечку Корлеоне, яке прославилося на весь світ завдяки роману письменника Маріо П’юзо «Хрещений батько». Книга та знята за нею кіно­трилогія розповідають про життя одного з найпотужніших мафіозних кланів — родину дона Корлеоне. «Мафія завжди використовувала церковний термін» «хрещений батько», щоб тим самим надати своїм ватажкам релігійної значимості. Хоча ці два світи абсо­лютно несумісні», — цитує архієпископа «Франс Пресс». 
У лютому цього року Мікеле Пеннізі засудив той факт, що католицький священик дозволив одному з ватажків «Коза Ностри» Тото Ріїни стати хрещеним батьком дитини. Ще 2008 року, коли Пеннізі був єпископом в одному з міст центральної частини Сицилiї, йому погрожували розправою після того, як він відмовився проводити поховальну церемонію одного з мафіозних ватажків. 
При цьому архієпископ ви­знає, що в середовищі, де діє кругова порука, складно з упевненістю встановити, чи належить майбутній хрещений батько до мафії, чи ні. «Якщо немає обвинувачень iз боку правосуддя, ми не можемо дозволити собі судити людей за чутками, не маючи доказів», — пояснив ієрарх.
Він додав, що на шлях ви­правлення може стати кожен. «Якщо хтось iз мафіозі визнає, що помилився, попросить прощення за зло, яке вчинив, то ми можемо обговорити, як йому стати на шлях праведний», — зазначив архієпископ Сицилiї.