Триває Великий піст. У цей період, за словами лікарів, важливо не збіднювати свій раціон. Навіть пісний, він має бути різноманітним і містити вітаміни.
Дієтологи радять добирати продукти, що містять багато рослинної клітковини, мікроелементів і вітамінів.
Варто надавати перевагу кашам із різних круп, присмачуючи їх соняшниковою, кукурудзяною чи оливковою оліями.
Фахівці вважають, що найкорисніша з-поміж каш — гречана: вона багата мікроелементами і вітамінами, потрібними для збалансованого харчування.
Оскільки вживати м’ясо і рибу в піст не можна, а поповнювати організм білками вкрай важливо, додавайте до раціону гриби, бобові (особливо квасолю), сою — за харчовою цінністю її білки не поступаються рибі, м’ясу та молоку.
Для тих, хто дотримується активного способу життя, стриманість у їжі може стати непростим випробуванням.
Тож важливо пам’ятати кілька простих правил, які не суперечать правилам посту. Лікарі радять їсти не менше п’яти разів на день.
Пісна їжа не калорійна, тож подбайте, аби вона надходила в організм регулярно. Для цього потрібно з’їдати сніданок, обід, полудень, вечерю, випивати щось перед сном.
На сніданок дієтологи радять готувати три страви (наприклад, кашу, салат і чай), в обід — також (наприклад, суп, кашу з овочами і кисіль), на полудень можна випити соку з сухариками, а на вечерю посмакувати салатом, фруктовим пловом і випити чаю з варенням.
А завершити день доцільно розведеним овочевим або фруктовим соком чи узваром. Таким чином задовольните потребу організму в енергії.
Оскільки основа пісного раціону — овочі, дієтологи радять звернути особливу увагу на їх приготуванню. Намагайтеся готувати на пару або тушкувати.
Що менше за часом ви готуєте овочеві страви, то більше вітамінів зберігаєте. Закладайте овочі в киплячу воду і знімайте з вогню злегка «сирими».
Виключаючи м’ясо і яйця, ми позбавляємо себе вітамінів групи В, фосфоліпідів, а також кальцію, клітковини і мікроелементів. Заповнити ці «прогалини» можна за допомогою висівок.
У них містяться біологічно активні речовини, які зв’язують іони важких металів і шкідливі продукти розпаду їжі. Завдяки цій здатності висівки сприяють очищенню кишечнику.
Через відмову від жирної риби, яєць і м’яса можуть виникнути проблеми з всмоктуванням жиророзчинних вітамінів — A і E.
А це призводить до проблем зі шкірою, волоссям і репродуктивною системою. Тож у період посту важливо приймати вітамінні комплекси.
І пам’ятайте, що існують певні обмеження на дотримання посту з медичної точки зору.
Лікарі не радять постувати дітям, людям, що мають хронічні недуги, вагітним жінкам і матерям-годувальницям.
«Добре зважити — постувати чи ні — мають також люди, робота яких пов’язана зі значними фізичними навантаженнями, адже вони потребують більшої кількості тваринного білка в раціоні, жирів, аби компенсувати втрати енергії, — наголошує президент Асоціації дієтологів України Олег Швець.
— Решті людей постування не протипоказане, а навпаки — навіть корисне. Особливо тим, хто має надмірну вагу чи підвищений рівень холестерину в крові».
Але, як слушно наголошує фахівець, здоровий спосіб життя — це не просто певний відтинок часу: від Масляної до Великодня.
Уважними до себе, свого харчування слід бути завжди.
Пам’ятайте: піст не дієта, а свідомий крок людини, яка має віру.
«Мотив схуднути під час посту — непоганий. Людина, яка має зайву вагу, повинна прагнути її позбутися, — переконаний Олег Швець.
— Однак самого посту для цього недостатньо. Слід вживати менше калорій, ніж витрачати. Адже можна так поститися, що, навпаки, — набрати вагу. Людина, яка намагається схуднути, повинна натискати в організмі на інший перемикач, і це вже не стосується релігії».