Чистий Кобзар

10.03.2017
Чистий Кобзар

Так змивали бруд із пам’ятника Тарасові Шевченку. (Фото Олександра ГОНЧАРОВА з сайта apostrophe.ua.)

У столиці вирішили причепурити пам’ятники видатним українцям — мерія найближчим часом, до травня, обіцяє помити Михайла Грушевського та Миколу Лисенка у центрі міста. І якщо пам’ятник першому президенту УНР, що стоїть поблизу Будинку вчителя, виглядає пристойно, то пам’ятник видатному композитору поблизу Оперного театру потребує прискіпливішого очищення від непотрібних помітних нашарувань часу. 
А знаменитий красень-пам’ятник Кобзарю в парку його імені навпроти головного (червоного) корпусу Національного університету імені Тараса Григоровича Шевченка вже помили,   напередодні дня народження поета-Пророка. На Шевченка не пошкодували дорогого шампуню: ним мили постамент та написи, а от сам пам’ятник поливали лише чистою водою — потужним струменем.  Важливо було змити бруд десятиліть, але не пошкодити благородний зеленкуватий наліт бронзового пам’ятника. За благородну справу взялася не лише місцева влада, а й одна з клінінгових компаній України.
Столична мерія провела дослідження й з’ясувала, що раніше пам’ятники у столиці взагалі не мили, окрім Григорія Сковороди, яким опікуються студенти «Могилянки». За всю історію пам’ятник Тараса Шевченка, який встановили в 1939 році з нагоди 125-річчя з дня народження Кобзаря, намагалися помити лише один раз — років 15 тому. 
   

А ТИМ ЧАСОМ

Оригінальним проявом поваги до великого Тараса Шевченка у день його народження стала акція Київського метрополітену «Читаєш Кобзаря — проходиш безкоштовно!». Щоправда, знання творів Кобзаря можна було продемонструвати на кількох станціях  і упродовж нетривалого часу.