Каталонський феномен

10.03.2017
Каталонський феномен

Футболісти «Барселони» святкують історичний «камбек» у повторному матчі 1/8 фіналу ЛЧ проти «ПСЖ». (Фото з сайта УЄФА.)

Уже кілька років в іспанських тлумачних словниках останніх редакцій можна побачити раніше неіснуюче слово, коренем якого є прізвище найкращого футболіста сучасності Ліонеля Мессі. Для того, аби описати неперевершену гру команди або окремого гравця у футбол, на Піренеях почали говорити: «інмессіонанте» (inmessionante).
Останнім часом, щоправда, сам натхненник іспанських філологів, як і його «Барселона», футболу екстра-класу загалом не демонстрували. Що говорити, коли по ходу сезону в каталонському клубі почали шукати заміну головному тренеру. «Допрацюю поточний чемпіонат і залишу команду», — на початку березня заявив очільник «Барселони» Луїс Енріке. Після того, як у першому поєдинку 1/8 фіналу ЛЧ каталонці зазнали гучної поразки у Франції від місцевого «ПСЖ» (0:4), уперше за десять років поставивши під величезний знак запитання свій вихід до чвертьфінальної стадії, майбутнє Енріке в таборі «гранатово-синіх» було вирішено наперед. Історія Суперліги свідчила, що раніше жодній команді, котра програла свій перший поєдинок «плей-оф» iз різницею в чотири м’ячі, не вдавалося проходити до наступного раунду змагань.
Однак коли в команді є людина, з ім’ям котрої загалом й асоціюється ідеальний за всіма канонами футбол, зокрема й у питанні високої результативності, відкидати можливість того, що може трапитися футбольне диво, ніколи не варто. Коли на 50-й хвилині матчу-відповіді з «ПСЖ» аргентинський «Малюк» реалізував 11-метровий удар, його «Барселона» до мінімуму скоротила відставання за сумою двох матчів. Сумнівів, що за решту часу каталонські футболісти не зможуть забити бодай іще один м’яч, необхідний для «овертайму», залишилося не так уже й багато. Але після того, як співвітчизник Мессі Едісон Кавані зумів на «Камп Ноу» розмочити рахунок, перспективи «Барси» вперше за десять сезонів не потрапити до 1/4 фіналу ЛЧ набули доволі чітких обрисів. Аби виправити ситуацію, підопічним Луїса Енріке потрібно було забити ще три м’ячі.
...«Інмессіонанте», — без сумніву, кричали несамовиті фани «блау-гранас», коли 25-річний резервіст каталонців Серхіо Роберто на п’ятiй доданій німецьким рефері Денізом Айтекіном хвилинi забив такий необхідний своїй команді гол. Одними лише словами описати масштаб ейфорії, що в ніч iз середи на четвер панувала в столиці Каталонії, неймовірно важко. Водночас захисник «Барси» Жерар Піке наголосив: «Через дев’ять місяців у пологових будинках Барселони буде потрібен додатковий персонал, адже сьогодні в місті справжня ніч кохання». 
Думається, кілька тижнів тому в такому ж піднесеному стані були й фанати «ПСЖ», коли, святкуючи розгром іменитого гранда, не без підстав передбачали вихід своєї команди до 1/4 фіналу Суперліги. Але, як виявилося, у футболу — свої закони.
«У першому матчі ми досягли хорошого результату, але за підсумками матчу-відповіді підстав говорити, що ми заслужили на участь у чвертьфіналі, загалом не було. Тож, думаю, не варто винити й суддю в тому, що він призначив другий у наші ворота пенальті, коли насправді ніякого фолу на Суаресі не було», — так оцінив каталонську драму бразильський захисник «ПСЖ» Тьяго Сильва. На іспанського наставника парижан Унаї Емері взагалі без сліз складно було дивитися. 
 

ТАБЛО

Ліга чемпіонів. 1/8 фіналу. «Барселона» (Іспанія) — «ПСЖ» (Франція) — 6:1 (Суарес, 3; Кюрзава, 40 (у свої ворота); Мессі, 50 (пен.); Неймар, 88; Неймар, 90+1 (пен.) Серхі, 90+5 — Кавані, 62; перша гра — 0:4), «Боруссія» (Д, Німеччина) — «Бенфіка» (Португалія) — 4:0 (Обамеянг, 4, 61, 85; Пулішич, 59; 0:1), «Арсенал» (Англія) — «Баварія» (Німеччина) — 1:5 (Уолкотт, 20 — Левандовський, 55 (пен.); Роббен, 68; Д. Коста, 78; Відаль, 80, 85; вилучення: Кощельни, 53 («А»); 1:5), «Наполі» (Італія) — «Реал» (Іспанія) — 1:3 (Мертенс, 24 — Рамос, 51; Мертенс, 57 (у свої ворота); Мората, 90+1; 1:3), «Манчестер Сіті» (Англія) — «Монако» (Франція) — 5:3 (Стерлінг, 26; Агуеро, 58, 71; Стоунз, 77; Сане, 82 — Фалькао, 32, 61; Мбаппе, 40), «Байєр» (Німеччина) — «Атлетико» (Іспанія) — 2:4 (Бельарабі, 48; Савич, 68 (у свої ворота) — Сауль, 17; Грізманн, 25; Гамейро, 59 (пен.); Торрес, 86).