НОВИНИ ПЛЮС

28.02.2017

Валерія Гонтарева може позбутися посади

Тривалий час «непотоплювана» голова НБУ Валерія Гонтарева цього тижня може бути звільнена. Такі інсайдерські повідомлення надійшли від кількох джерел, наближених до адміністрації Президента. За словами поінформованих, Гонтарева хоче звільнитися за власним бажанням, однак поки що Президент України Петро Порошенко не готовий її відпускати, оскільки не має нової реальної кандидатури на цей пост.
Зауважимо, що це вже не перша спроба голов­ного банкіра залишити своє крісло за більш ніж 2,5 року роботи (у червні 2014 року вона змінила Степана Кубіва на цій посаді). Але цього разу Гонтарева «категорично налаштована». «Вона давно говорила, що дико втомилася. Її основним завданням був «Приват» (націоналізація Приватбанку. — Ред.) і вона це зробила. Професійно вона своє завдання в НБУ виконала», — розповів один з обізнаних представників банківських кіл. «Вона точно вже не залишиться. Проте  якщо до цього часу не знайдуть реальної кандидатури на пост голови НБУ, то рішення може бути відкладене», — стверджує в унісон інше джерело.
Щоправда, прес-служба НБУ не підтверджує інформацію щодо відставки Гонтаревої. «Як ви знаєте, НБУ традиційно за місяць повідомляє про майбутні зміни у складі правління. Такого повідомлення не було, а отже, інформація не відповідає дійсності. Наразі всі члени правління працюють за планом та мають щільний графік роботи», — йдеться у повідомленні прес-служби фінансового регулятора.
Кому ж вірити -— скоро дізнаємося, адже нібито Гонтарева таки має оголосити про свою відставку в четвер, 2 березня. Хто ж буде її наступником? Якщо пан Арсеній Яценюк, а такі прогнози вже є, то чи не буде це заміною «шила на мило»? 

Грузини з «безвізом». Хто наступний?

Учора Рада ЄС затвердила «безвіз» для Грузії. Церемонія підписання «безвізу» з ЄС для Грузії відбудеться 1 березня.
Нагадаємо, що 2 лютого Європарламент підтримав рішення щодо надання Грузії безвізового режиму, 14 лютого — схвалив механізм тимчасового призупинення дії безвізового режиму ЄС із третіми країнами, а 22 лютого — рішення щодо Грузії було ухвалено в рамках засідання Комітету постійних представників країн-членів ЄС.
Є надія, що на цьому тижні Україна не отримає чергового ляпаса: 28 лютого у другій половині дня розпочнуться міжінституційні переговори (Європейський парламент, Рада ЄС та президентство в ЄС) щодо надання безвізового режиму нашій дер­жаві. Адже ще 10 лютого президент Єврокомісії Жан-Клод Юнкер заявив, що Україна до літа цього року таки отримає безвізовий режим з ЄС.
Додамо, в ЄС вирішили, що рішення про безвізовий режим для України може набути чинності тільки разом із новим механізмом тимчасового припинення таких безвізових режимів для будь-якої країни світу, щодо якої діють такі режими.