Хреста заради

28.02.2017
Хреста заради

На Львівщині у селі Гута Пеняць­ка відновили потрощений вандалами пам’ятник, який встановили 11 років тому на згадку про вбитих поляків у часи Другої світової війни. Про це повідомив на своїй сторінці у Facebook голова Інституту національної пам’яті Володимир В’ятрович. За його словами, відновлення пам’ятника є важливим кроком назустріч, «до майбутнього через прірву важкого минулого». «Взаємність таких кроків — найпевніша гарантія того, що таке минуле ніколи не повториться», — додав він.
Гроші на проведення робіт зібрали місцеві жителі, повідомив голова Львівської обласної державної адміністрації Олег Синютка: «Ніяких грошей з державного або з місцевого бюджетів на відновлення пам’ятника не було. І мені дуже приємно, що люди просто подумали — вони повинні бути прикладом, як мають відтепер поводитися українці і поляки, коли ми маємо спільну російську загрозу».
Він також додав, що було б добре, якби в Польщі також відновили пам’ятники, знищені торік. «На відбудованому у Гуті Пеняцькій хресті додали напис, що пам’ятник відновлено завдяки зусиллям місцевої громади. Але немає цитати з попереднього пам’ятника, авторства польського поета Корнеля Уєйського», — пишуть польські видання.
Посол Польщі в Україні Ян Пєкло сказав, що він не очікував такого повороту подій. «Це дуже приємно здивувало. Правда, домовленості між обома сторонами були дещо іншими. Але, мабуть, технічні узгодження цього всього відбудуться пізніше», — додав дипломат.
«Місцева влада Львівщини зайняла чітку позицію — у ХХІ столітті ми не воюємо з пам’ятниками. Винні у таких злочинах мають бути покарані. У селі Гута Пеняцька ще у січні вандали знищили пам’ятний знак загиблим полякам. Нам щиро прикро, що таке сталося на нашій території. Переконані — це ніщо інше, аніж провокація з боку російського окупанта, аби розсварити два дружні народи. Вже у лютому за кошти української громади ми відновили знищений меморіал. Це наше свідчення, що ми шануємо пам’ять невинно убієнних поляків. Ми розраховуємо, що польська місцева влада і польська громада зробить такий же крок і відновить знищені надгробки на місцях полеглих українців під час Другої світової війни на території Республіки Польща», — зазначив у своєму виступі голова Львівської обласної ради Олександр Ганущин. 
Нагадаємо, 9 січня 2017 року невідомі вандали знищили пам’ятник у с. Гута Пеняцька Бродівського району вбитим полякам, які загинули від рук гітлерівських військ у 1944 році. Інформація про цю подію вперше з’явилася у російських, а також у проросійськи налаштованих українських ЗМІ. Історики вважають інцидент спланованою провокацією для погіршення українсько-польських стосунків.