Експортні мотиви

28.02.2017
Заступник міністра Ольга Трофімцева провела переговори з міністром зміни клімату та навколишнього середовища ОАЕ Тані Ахмедом Аль Зеюді. З її слів, Об’єднані Арабські Емірати зацікавлені в подальшій диверсифікації імпорту продуктів харчування для населення своєї країни, а Україна може бути одним iз важливих постачальників. Наші країни мають активізувати спільну роботу в аграрному секторі як на рівні урядів, так і на бізнес-рівні, заявили Ольга Трофімцева та Тані Ахмед Аль Зеюді у підсумку зустрічі. Адже міждержавна торгівля в аграрній сфері має великий потенціал для збільшення обсягів та розширення переліку продуктів, які постачає Україна до Об’єднаних Еміратів.
У ході зустрічі сторони домовились про організацію візиту міністра зміни клімату та навколишнього середовища ОАЕ до України в поточному році. Обговорюється також можливість організації бізнес-місії для представників зацікавлених компаній з Об’єднаних Арабських Еміратів, аби встановити прямі контакти з потенційними українськими партнерами, експортерами та для безпосереднього ознайомлення з інвестиційними можливостями в аграрному секторі.
Ольга Трофімцева також повідомила про зацікавленість колег з ОАЕ в опрацюванні меморандуму про взаєморозуміння або рамкової угоди про співпрацю між міністерствами обох країн. Така угода сприяла б формуванню пріоритетних напрямів співпраці та спростила б вирішення окремих робочих питань, таких як сертифікація халяльної продукції тощо.
Зустріч представників урядів двох країн відбулась у рамках виставки Gulfood 2017, яка є одним iз найбільших заходів у галузі харчової промисловості у світі. Цьогоріч у виставці взяли участь більше трьох десятків українських виробників та експортерів аграрної та харчової продукції. Організатор українського стенду  — Київська Торгово-промислова палата за підтримки Export Promotion Office Міністерства економічного розвитку та торгівлі України.
За даними Мінагрополітики, двостороння торгівля між Україною та ОАЕ в минулому році склала 133,6 мільйона доларів США. У тому числі експорт української агарної продукції склав 123 мільйони доларів. Експортувалися в основному олія ($66,6 млн.), яйця ($20,5 млн.), зернові злаки ($12,3 млн.), м’ясо та субпродукти ($6,5 млн.). Імпорт склав 10,6 мільйона доларів США. Основними продуктами імпорту були кава, чай та тютюн.