Облави агресора: у Києві відбудеться марш Солідарності з українським Кримом

23.02.2017
Минуло три роки з моменту анексії Криму сусідньою державою.
 
За цей час узаконити цей акт Росії так і не вдалося. Утім вона почуває себе там повноправним господарем.
 
Відтак разом із «руським міром»  у Крим прийшли тоталітарні методи управління та керування державою.
 
Чи не найбільше від окупаційної влади потерпає корінний народ півострова — кримські татари.  
 
Обшуки та переслідування кримських татар не припиняються з моменту окупації.
 
Днями y Криму затримали місцевого активіста Марлена Мустафаєва і відвезли його y центр протидії екстремізму.
 
Представники російських правоохоронних органів звинуватили чоловіка y пропаганді та публічній демонстрації нацистської атрибутики та символіки.
 
Причиною цього став запис y соціальній мережі трирічної давнини із зображенням символіки організації Хізбут-Тахріх. У Росії ця організація заборонена і визнана екстремістською. 
 
Крім Мустафаєва, затримали понад десяток інших активістів, що прийшли захищати його дружину та маленьку доньку під час обшуків ФСБ.
 
Перед затриманням кримських татар співробітники поліції мегафоном оголосили, що присутні порушують законодавство про проведення масових заходів.
 
Серед затриманих опинилися Осман Аріфм, Ремзі Бекіров, Руслан Сулейманов, Ізетов Різа, Алім Карімов, Валід Абу Фарід, Сейран Мартузаєв та інші. 
 
Заступник глави Меджлісу кримськотатарського народу Ільмі Умеров вважає, що в окупованому Криму проводиться чергова акція залякування тих, хто веде ненасильницьку боротьбу проти обшуків і арештів.
 
«Акція загального залякування триває. Тому, продовжуючи жити в окупованому Криму, потрібно  бути ще більш згуртованими. Дізналися, що в когось обшук, суд, арешт, затримання або ще щось — приходьте з підтримкою... Ненасильницька боротьба кримськотатарського народу за свої права триває у нових реаліях — в умовах окупації і повного правового беззаконня», — коментує Умеров. 
 
А сьогодні, у день 99-ї річниці вбивства більшовиками першого муфтія Криму, глави Курултаю і Кримської Народної Республіки Номана Челебіджихана, відбудеться телемарафон на каналі АТR та спортивний турнір iз національної боротьби куреш (боротьба на поясах) за участю спортсменів iз Криму.
 
До слова, до анексії півострова в Севастополі, біля будівлі колишньої в’язниці, де російські матроси вбили Челебіджихана, кримські татари щороку проводили акції пам’яті свого національного героя.
 
У неділю в Києві відбудеться марш Солідарності з українським Кримом. Марш присвячений подіям трирічної давнини.
 
Як відомо, 26 лютого 2014-го у Криму відбувся багатотисячний мітинг біля стін Верховної Ради АРК, в якому брали участь проукраїнські активісти, які виступали за цілісність України.
 
Цього дня Верховна Рада АРК так і не змогла прийняти рішення про статус «російського Криму».
 
Наступного дня російські військові захопили всі будівлі органів влади у Криму, піднявши над ними російські прапори. 26 лютого проголошено в Україні Днем опору окупації Криму.