Церковні пристрасті по-грузинськи: священик намагався отруїти патріарха цианідом

15.02.2017
Церковні пристрасті по-грузинськи: священик намагався отруїти патріарха цианідом

Патріарх ГПЦ Ілія II.

Генпрокуратура Грузії 13 лютого поширила заяву про арешт керівника служби з управління майном патріархії, директора Медичного центру імені святих Іоакіма та Анни, протоієрея Георгія Мамаладзе, якого звинувачують у підготовці вбивства «священнослужителя високого сану».
 
Слідство встановило, що Мамаладзе мав намір 10 лютого вилетіти до Берліна, де перебуває на лікуванні Католікос-Патріарх Грузинської православної церкви Ілія Другий. 
 
У багажі під час арешту в аеропорту Тбілісі в Мамаладзе вилучили сильнодіючу отруйну речовину – ампулу цианіду натрію.
 
«Використовуючи цю речовину, Мамаладзе мав намір здійснити замах на життя духовної особи високої ієрархії», — повідомив ген­прокурор Грузії Іраклій Шотадзе.
 
Окрім того, в квартирі Мамаладзе були виявлені саморобна зброя та шість бойових патронів. 
 
Хоча прокурор не назвав прізвища «особи високої ієрархії», в Грузії мало хто має сумніви, що йдеться про замах на життя патріарха ГПЦ Ілії ІІ.
 
Згаданої ампули отрути достатньо, щоб позбавити людину життя.
 
За словами генпрокурора Шотадзе, його відомство має у своєму розпорядженні відеозапис, який підтверджує версію слідства. Обвинувачений наразі відкидає звинувачення та користується правом мовчання.
 
За словами глави грузинського уряду Георгія Квірікашвілі, охорона патріарха в Берліні підсилена, він має намір провідати його особисто. Ілія ІІ у понеділок успішно переніс операцію на жовчному міхурі в одній iз клінік Берліна та одужує. 
 
У патріархії Грузії заявили, що вражені новиною. Владика Ніколоз, який супроводжує патріарха ГПЦ у Берліні, заявив грузинським ЗМІ, що у вину Мамаладзе не вірить ні він сам, ні Ілія ІІ.
 
У свою чергу, частина духовенства вимагає назвати прізвища замовників замаху. Архімандрит Бартломе Пірцхалашвілі пише на своїй сторінці у «Фейсбуці»: «Хай скажуть правду, хто прагнув ліквідації патріарха? Досить вбивць у церкві».
 
Більше інформації від прокуратури вимагають i опозиція, і звичайні грузини в соцмережах, де версію про спробу отруєння патріарха порівнюють з середньовічними інтригами у Ватикані під час боротьби за владу. 
 
Теолог Бека Міндіашвілі нагадує, що 83-річний патріарх Ілія Другий офіційно свого наступника не назвав.
 
За традицією, це питання вирішує Синод, і лише після смерті діючого глави церкви. Останнім часом боротьба в кулуарах вирвалася назовні.
 
Наприкінці грудня минулого року хорепископ патріарха Іакоб (Іакобішвілі) публічно звинуватив главу охорони патріарха Іосифа Оханашвілі у змові проти Ілії ІІ.
 
Пояснимо, що Оханашвілі є зятем рідного племінника Дмитрія Шиолашвілі, архієпископа Батумі, який давно мітить на місце патріарха.
 
Вважають, що протоієрей Мамаладзе належить до клану Дмитрія Шиолашвілі.
 
Бека Міндіашвілі не вірить у версію прокуратури. На його думку, йде боротьба за трон патріарха, в яку втягнуті як представники влади, які бажають проштовхнути свою кандидатуру, так і прибічники Дмитрія Шиолашвілі. 
 
Учора з’явилася інформація, яка свідчить, що боротьба точиться не лише за владу, а й за церковне майно.
 
Адже Мамаладзе був керівником служби з управління майном. Учора телекомпанія «Руставі-2» поширила текст скандального листа, якого протоієрей Георгій Мамаладзе написав кілька місяців тому патріарху Ілії ІІ.
 
У цьому зверненні Мамаладзе інформує зверхника ГПЦ про масштабні майнові та фінансові зловживання, до яких вдається церковна ієрархія, і вимагає навести порядок у цьому питанні. 
 
Щодо Мамаладзе порушено кримінальну справу за звинуваченням у підготовці до навмисного вбивства та володінні вогнепальною зброєю, що карається позбавленням волі терміном від 7 до 15 років.