В анексованому Криму англійці збираються разом із росіянами проводити археологічні розкопки

15.02.2017
В окупованому Криму без української згоди планують розпочати розкопки за участі британських та російських археологів.
 
Проект пов'язаний із подіями Кримської війни 1853—1856 років. Організатори також мають наміри створити студентські табори та видавати відповідну літературу для молоді з Великої Британії та Росії.
 
Таким чином російська влада хоче зайнятися розвитком археологічного туризму в Севастополі. 
 
Міністерство культури України заявило про незгоду з протиправними діями окупаційної влади та англійських науковців і звернулося до генерального директора ЮНЕСКО Ірини Бокової із закликом засудити незаконні дії РФ як країни-окупанта та вжити заходи щодо відновлення правового порядку згідно з Конвенцією ЮНЕСКО.
 
«Станом на сьогоднішній день Мінкультури не видавало жодних дозвільних документів на проведення робіт на тимчасово окупованих територіях Автономної Республіки Крим і міста Севастополь. Також Мінкультури звертає увагу, що археологічна спадщина України вимагає особливого режиму захисту, передбаченого положеннями Конвенції ЮНЕСКО про охорону всесвітньої культурної і природної спадщини 1972 року, стороною якої є Російська Федерація», — йдеться у заяві українського відомства.
 
Згідно з положеннями Конвенції про захист культурних цінностей у випадку збройного конфлікту, держава, що здійснює окупацію, зобов'язана забезпечити належну охорону культурних цінностей і повагу до них. 
 
Мінкультури просить Велику Британію не допустити відвідування окупованого Криму їхніми археологами та наголошує на необхідності дотримання режиму в’їзду на окуповану територію України.
 
Українське Міністерство закордонних справ наразі готує ноту протесту для Москви і Лондона.
 
У відомстві кажуть, що поїздки зарубіжних наукових делегацій до Криму не мають статусу офіційних.
 
До слова, окупаційна влада анексованого Криму вже повідомила про приїзд на півострів англійських учених. Крім того, деякі з науковців, що прибули в Севастополь, встигли відвідати музей-заповідник «Херсонес Таврійський».
 
Британські вчені заявили, що готові розпочати розкопки в Криму навесні наступного року. Перші археологічні розвідки хочуть провести в районі міста Балаклава.